De WOZ-waarde versus de verkoopwaarde
De WOZ-waarde is de waarde van de woning. Gemeenten bepalen de hoogte van de WOZ-waarde met een taxatie. Iedere onroerende zaak in Nederland heeft een WOZ-waarde. Over deze WOZ-waarde worden diverse belastingen betaald. Denk hierbij aan de lokale belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting (OZB) en watersysteemheffing, maar ook in de inkomstenbelasting en erfbelasting speelt de WOZ-waarde een rol.
Wanneer wordt de WOZ-beschikking genomen?
De gemeente stelt de WOZ-waarde vast en doet dit middels de zogenaamde WOZ-beschikking. De WOZ-beschikking wordt binnen 8 weken na het begin van het kalenderjaar waarvoor de WOZ-waarde geldt genomen.
Voorbeeld:
De WOZ-waarde van 2023 wordt door de gemeente vastgesteld en de beschikking wordt in de eerste 8 weken van 2023 aan u bekendgemaakt. (artikel 24 Wet WOZ).
Aan wie wordt de WOZ-waarde bekendgemaakt?
De WOZ-waarde wordt bekendgemaakt aan de eigenaar van de woning. De WOZ-beschikking wordt in de meeste gevallen vermeld op de Aanslag gemeentelijke belastingen. Hier staan ook vaak de OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing vermeld.
Naast de eigenaar kan ook de gebruiker van de woning de WOZ-beschikking ontvangen. De huurder kan ook bezwaar aantekenen tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Helaas zijn niet alle gemeentelijke belastingen gekoppeld aan de WOZ-waarde en om die reden krijgt een huurder soms geen belastingen terug.
De verkoopwaarde
Voor u als huiseigenaar kan het behoorlijk lastig zijn. Wat is nu namelijk de werkelijke verkoopwaarde van uw huis? Moet u blind op de WOZ-waarde vertrouwen die de gemeente vaststelt? Op de taxatiewaarde van een taxateur? Of een waardebepaling van een makelaar? De werkelijke verkoopwaarde is het bedrag dat een koper bereid is te betalen, zo eenvoudig is het.
In de huidige huizenmarkt (2022) zal de verkoopsom vaak boven de WOZ-waarde liggen en wellicht zelfs hoger zijn dan de taxatiewaarde. Dit zal zeker geleden op het moment dat uw huis op een gunstige locatie in een gewilde buurt staat.
Waarom WOZ-waarde lager dan verkoopwaarde
De verkoopprijs van uw woning wordt niet alleen gebaseerd op de WOZ-waarde. Deze WOZ-waarde is namelijk gebaseerd op de waardebepaling van het vorige kalenderjaar. Om de juiste verkoopwaarde van uw huis te bepalen, wordt er ook gekeken naar de staat waarin de woning zich van buiten én van binnen bevindt, wordt er het één en ander opgemeten en onder andere gekeken naar hoeveel vraag er naar de woning is.
Concluderend kunnen we dus zeggen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van uw woning. In een stijgende markt is het verklaarbaar dat de WOZ-waarde een heel stuk onder de verwachte verkoopwaarde ligt. De uiteindelijke verkoopprijs is namelijk naast feiten ook afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en bijvoorbeeld emotie. Voelt een potentiële koper zich in uw huis fijn en thuis?
WOZ-waarde op juistheid controleren
Twijfelt u aan de hoogte van de WOZ-waarde. Vul de WOZ-Check in en u weet binnen enkele minuten of uw WOZ-waarde juist is vastgesteld.