Verschil WOZ-waarde en marktwaarde
Het lijkt wellicht veel op elkaar, er zijn overeenkomsten. Maar wat is het verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde? We leggen het in dit verhaal graag uit. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van heffingen door gemeenten en hoogheemraadschappen. Een marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning. Deze beide waarden worden gebruikt voor een ander doel. Ze kunnen hetzelfde zijn, maar worden niet voor hetzelfde gebruikt. De juiste waarde is afhankelijk van waardoor deze wordt gebruikt.
De marktwaarde
De waarde van een woning als deze vrij op de markt kan worden verkocht. Een taxateur bepaalt wat de marktwaarde precies is. De taxateur bezichtigt het huis, bekijkt de plus- en minpunten zoals het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging. Daarbij zal hij gebruik maken van een gedegen marktanalyse. De marktwaarde is van belang voor bijvoorbeeld de financiering van een woning.
De WOZ-waarde
De WOZ-waarde is de prijs die de meeste biedende gegadigde bereid was om op de waardepeildatum te betalen voor uw woning. De waardepeildatum ligt op 1 januari van het vorige jaar. Dat betekent dat deze één tot twee jaar achterloopt op de marktwaarde. In een markt met veel prijsschommelingen kan deze dus behoorlijk afwijken van de marktwaarde. Ontvangt u de beschikking voor belastingjaar 2023, dan is de waardepeildatum 1 januari 2022. Er wordt gekeken wat uw woning op die datum waard was. Is uw woning niet verkocht? Dan wordt er gekeken naar de woningen uit de buurt die zijn verkocht en het best vergelijkbaar zijn met uw woning. Met eventuele verschillen wordt rekening gehouden.
Twijfelt u aan de hoogte van de WOZ-waarde?
Wilt u graag weten of de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde juist is? Wij controleren deze waarde gratis voor u. Zo weet u altijd of de WOZ-waarde juist en eerlijk is vastgesteld. U kunt de WOZ-Check invullen en u weet binnen enkele minuten of uw WOZ-waarde juist is of niet.
Bezwaar indienen
Is de WOZ-waarde te hoog vastgesteld en wilt u graag bezwaar indienen, maar heeft u geen zin in het zelf voeren van de bezwaarprocedure? Wij nemen u deze procedure geheel uit handen. Na het invullen van de WOZ-Check kunt u uw gegevens achterlaten. Wij sturen u vervolgens een e-mail waarin wij u vragen de machtiging en overeenkomst te ondertekenen. Zodra wij deze samen met een kopie van uw aanslagbiljet retour hebben ontvangen, gaan wij voor u aan de slag.
Wij werken op basis van No cure No pay. Wordt de WOZ-waarde verlaagd, dan betaalt de gemeente een proceskostenvergoeding. Wij werken tegen de vergoeding die de gemeente toekent. Zo zijn er voor u geen kosten!


