De WOZ waarde
De WOZ-beschikking die u in 2023 ontvangt, heeft een waardepeildatum van 1 januari 2022. De WOZ-waarde wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, maar ook de ligging van uw woning, het bouwjaar, het type woning en voorheen de inhoud van de woning in kubieke meters speelt een rol bij de bepaling van de WOZ-waarde.
De marktwaarde is het uitgangspunt voor de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is daarmee een zo goed mogelijke schatting van de mogelijke verkoopprijs op de waardepeildatum. De marktwaarde staat voor het geschatte bedrag dat een woning opbrengt wanneer het op de waardepeildatum verkocht wordt.
De waarderingsvoorschriften van de Wet WOZ
Bij de WOZ-waardebepaling is er sprake van twee waarderingsvoorschriften. Zij volgen uit artikel 17 van de Wet WOZ en komen op het volgende neer: getaxeerd wordt de prijs die naar verwachting betaald wordt, als:
- het volle en onbezwaarde eigendom van het pand wordt overgedragen (dit noemt men overdrachtsfictie) en
- de verkrijger kan de onroerende zaak in de staat waarin die zich bevindt onmiddellijk en in volle omvang in gebruik nemen (dit noemt men verkrijgingsfictie).
De gemeente gaat er door deze waarderingsvoorschriften bij de taxatie van de WOZ-waarde vanuit dat alle rechten in één hand zijn en dat een pand niet verhuurd is. Dit aangezien twee gelijke buurpanden, waarvan de één verhuurd en de ander niet, toch een gelijke waarde moeten krijgen (terwijl een verhuurde woning op de markt wellicht minder opbrengt). Op dezelfde manier wordt bij de WOZ-waardering geen onderscheid gemaakt tussen grond die in erfpacht is uitgegeven en grond die in eigendom is.
Aangezien de meeste verkoopprijzen van eigen woningen voldoen aan deze waarderingsvoorschriften, kunnen ze dus goed gebruikt worden voor de taxatie van de WOZ-waarde.
Modelmatige waardebepaling woningen
Bij een modelmatige waardebepaling vergelijkt de gemeente de woning die getaxeerd wordt met andere woningen die recentelijk verkocht zijn. Dit heet een systematische vergelijking met woningen waarvan een verkoopprijs beschikbaar is.
Het betreft een systematische vergelijking omdat de gemeente met een computermodel een groot aantal woningen tegelijk vergelijkt en taxeert. Om dit taxatiemodel te maken en te gebruiken moet een gemeente verkoopprijzen analyseren en de kenmerken van woningen bijhouden.
Op het taxatieverslag staat over het algemeen een selectie van 3 verkochte woningen in uw buurt. Zo is het mogelijk om deze woningen te vergelijken met uw woning. Maar de gemeente gebruikt de verkoopcijfers van alle verkochte woningen in de gemeente voor het uiteindelijk bepalen van de WOZ-waarde. Uit jurisprudentie volgt dat in de regel verkopen tot één jaar voor en na de waardepeildatum bij de waardebepaling mogen worden betrokken.
De met het computermodel getaxeerde WOZ-waarden worden uitgebreid gecontroleerd en eventueel verbeterd, voordat ze bekend gemaakt worden aan belanghebbenden. Voor sommige woningen is het namelijk moeilijk op basis van de beschikbare gegevens tot een goede taxatie te komen. In zulke gevallen neemt de gemeente de woning ter plaatse op voor aanvullende informatie, zodat de taxateur beter de waardeverschillen ten opzichte van andere woningen kan inschatten.
Zodra de taxaties klaar zijn, zal de gemeente de resultaten nogmaals controleren met behulp van de informatie van de Waarderingskamer.
Lasten verlagen?
Wilt u weten wat u kunt besparen? Vul de WOZ-Calculator in en u weet hoeveel u kunt besparen.
Bron: www.waarderingskamer.nl

Uw teruggave via WOZ-Specialisten regelen?
- Geen toewijzende uitspraak? Geen kosten!
- Gratis Bespaarcheck
- No cure No pay
- Door heel Nederland
- Wij handelen het traject af van A-tot-Z

-
Vragen? De helpdesk is van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 bereikbaar.
-