De WOZ-waard
Iedere onroerende zaak in Nederland heeft een WOZ-waarde. Over deze WOZ-waarde worden diverse belastingen betaald. Denk hierbij aan de lokale belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting (OZB) en watersysteemheffing, maar ook in de inkomstenbelasting en erfbelasting speelt de WOZ-waarde een rol.
Wanneer wordt de WOZ-beschikking genomen?
De gemeente stelt de WOZ-waarde vast en doet dit middels de zogenaamde WOZ-beschikking. De WOZ-beschikking wordt binnen 8 weken na het begin van het kalenderjaar waarvoor de WOZ-waarde geldt genomen.
Voorbeeld:
De WOZ-waarde van 2022 wordt door de gemeente vastgesteld en de beschikking wordt in de eerste 8 weken van 2022 aan u bekendgemaakt. (artikel 24 Wet WOZ).
Aan wie wordt de WOZ-waarde 2022 bekend gemaakt?
De WOZ-waarde wordt bekendgemaakt aan de eigenaar van de woning. De WOZ-beschikking wordt in de meeste gevallen vermeld op de Aanslag gemeentelijke belastingen. Hier staan ook vaak de OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing vermeld.
Naast de eigenaar kan ook de gebruiker van de woning de WOZ-beschikking ontvangen. De huurder kan ook bezwaar aantekenen tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Helaas zijn niet alle gemeentelijke belastingen gekoppeld aan de WOZ-waarde en om die reden krijgt een huurder soms geen belastingen terug.
WOZ-waarde loket
Naast dat de WOZ-waarde aan u persoonlijk wordt bekendgemaakt wordt deze sinds enige jaren voor woningen ook gepubliceerd op het WOZ-waardeloket. Via het WOZ-waarde loket kunt u dus voor alle woningen in Nederland de WOZ-waarde opvragen.
Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het verlagen van de WOZ-waarde van uw woning niet mogelijk is met het enkele argument dat de WOZ-waarde van bijvoorbeeld uw buren lager is of dat de WOZ-waarde verlaagd moet worden omdat deze enorm gestegen is ten opzichte van een vorig jaar. U staat het sterkst wanneer u met verkoopcijfers komt welke rond de waardepeildatum zijn verkocht tegen een lagere waarde of dat de onderlinge verschillen aantonen dat de WOZ-waarde van uw woning te hoog is!
Twijfelt u aan de hoogte van de WOZ-waarde. Vul de WOZ-Check in en u weet binnen enkele minuten of uw WOZ-waarde juist is vastgesteld.
De WOZ-waarde 2022
De WOZ-waarde is de prijs die de meest biedende gegadigde bereid is voor de woning te betalen. Daarbij wordt altijd gekeken naar wat de woning waard is op 1 januari van het vorige belastingjaar. Voor belastingjaar 2023 betekent dit dat de gemeente kijkt naar wat uw woning waard was op 01-01-2021.
Heeft u aanpassingen gedaan aan de woning gedurende 2022? Dan kan het zijn dat de gemeente de zogenaamde situatiedatum gebruikt. Dit is de aanvang van het belastingtijdvak, voor 2023 is dit 01-01-2022. Er wordt dan gekeken naar in welke staat uw woning verkeerde op 01-01-2023 en wat uw woning in die staat op 01-01-2021 waard was geweest.
Belangrijke begrippen omtrent de WOZ-waarde:
Waardepeildatum = 1 januari van het belastingjaar ervoor (voor belastingjaar 2022 is dit 01-01-2021)
Situatiedatum = aanvang tijdvak (voor belastingjaar 2022 is dit 01-01-2022). Deze wordt alleen gebruikt als er aanpassingen/ verbouwingen zijn gedaan.
WOZ-waarde = de prijs die de meest biedende gegadigde bereid is voor uw woning te betalen.