Bezwaar
De wet biedt mogelijkheden om bezwaar te maken tegen zowel een te hoge WOZ-waarde als een te lage WOZ-waarde van uw woning.
Waarom een lagere WOZ-waarde
Wilt u de WOZ-waarde verlagen? Reden hiervoor kan zijn dat u wilt besparen op belastingen. De belastingen waar u eventueel op kunt besparen zijn de lokale belastingen, onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing en watersysteemheffingen. Voor de Rijksbelastingen kunt u besparen in de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait), erfbelasting en schenkbelasting.
Wilt u zien hoeveel u kunt besparen op de belastingen? Onze dochteronderneming WOZ-Consultants heeft een handige bespaarcalculator. Wanneer u deze invult ziet u direct hoeveel u bespaart.
Hoge WOZ-waarde
In sommige gevallen kan het ook handig zijn de WOZ-waarde van uw woning te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u de woning verhuurt. De WOZ-waarde heeft invloed op de huurprijs die u mag vragen. Ook kan uw bank door een hogere WOZ-waarde de risico-opslag van de hypotheek verlagen, waardoor u een ‘korting’ krijgt op de hypotheekrente. Dit kan in sommige gevallen veel geld schelen.
Wanneer kunt u WOZ-bezwaar indienen?
De termijn voor het indienen van bezwaar is geregeld in de Algemene wet bestuursrecht. Volgens de wet kan bezwaar ingediend worden bij de gemeente/ het samenwerkingsverband dat het besluit heeft genomen.
Het bezwaar dient binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet bij de gemeente binnen te zijn.
Er worden door de wet ook eisen gesteld aan het indienen van bezwaar. Zo moet het bezwaar minimaal aan de eisen van artikel 6:4 Awb voldoen. Het bezwaarschrift bevat ten minste:
- de naam en het adres van de indiener;
- de dagtekening;
- een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is;
- de grond van het bezwaar.
Daarnaast dient het bezwaar ondertekend te zijn.
Om te zorgen dat bewezen kan worden dat het bezwaar tijdig is ingediend is het van belang dat er een ontvangstbevestiging binnen is voordat de termijn verloopt. In sommige gevallen kan een e-mailbevestiging voldoende zijn.
De Wet WOZ wijkt af van de termijn voor het doen van uitspraak ten opzichte van de algemene regels uit het bestuursrecht. In de Wet WOZ is geregeld dat de gemeente uitspraak doet in het jaar dat bezwaar is ingediend. Hierbij geldt een mits, het bezwaar mag niet in de laatste 6 weken van het jaar zijn ingediend.
De WOZ-waarde
De WOZ-waarde is de waarde van uw woning op de waardepeildatum. De waardepeildatum ligt op 1 januari van het vorige belastingjaar.
Om te beslissen wat uw woning op de waardepeildatum waard was, kijkt de gemeente naar de verkoopcijfers rond deze waardepeildatum bij u in de buurt. Waarschijnlijk zijn de woningen niet identiek aan uw woning. Immers, de woning waar mee vergeleken wordt heeft bijvoorbeeld een nieuwere keuken of heeft volledig dubbel glas, terwijl uw woning dit niet heeft. Met deze verschillen wordt in de waardering rekening gehouden.
De gemeente weet niet altijd hoe uw woning er uit ziet of waar de grote verschillen zitten tussen uw woning en de verkochte woningen. Ook gebeurt het nog wel eens dat niet de beste verkoopcijfers zijn betrokken in de waardering. Het is dan ook altijd verstandig de WOZ-waarde van uw woning te controleren en indien deze onjuist is vastgesteld bezwaar in te dienen.
U controleert de WOZ-waarde makkelijk en snel door op onderstaande button te klikken en de Bespaarcheck in te vullen!
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!