Aftoppen aftrek zinloos


AMSTERDAM -  Beperking van de hoogte van de renteaftrek levert de schatkist weinig geld op. Liefst 80% van alle woningen heeft een zogeheten woz-waarde onder de 300.000. De hypotheek is veelal lager dan dit bedrag.

Met een beperking tot een bepaalde hoogte van bijvoorbeeld drie ton, verder willen de meeste politieke partijen niet gaan, pak je een relatief klein aantal bezitters van een duurdere woning. Dan worden de huizen boven dit bedrag voordeliger maar de huizen net onder deze drempel duurder waardoor zij ook de hypotheekgrens passeren. Dat kan de bedoeling niet zijn", zegt onderzoeker Bob Maas van de Vereniging Eigen Huis. Deze vereniging wil de aftrek vooralsnog ongemoeid laten.

Diverse onderzoeken waaruit zou blijken dat een meerderheid van de Nederlanders de renteaftrek op hypotheken wil aanpakken, zijn sterk uit zijn verband gerukt. De Volkskrant publiceerde afgelopen maandag een artikel waarin staat dat liefst 63% een beperking aanvaardbaar vindt.

Het dagblad baseert zich op een enquête van TNS Nipo. De krant laat echter onvermeld dat 80% van de ondervraagden vindt dat de aftrek beperkt moet blijven tot een hypotheekschuld boven € 1 miljoen. Vijftig procent wil dat de aftrek boven 500.000 euro moet worden afgetopt en slechts 20% wil afschaffing boven een bedrag van € 250.000.

"Ik ben niet helemaal blij dat de krant deze nuance onvermeld laat", zegt Tim de Beer, leider van de enquête van TNS Nipo.

Helderheid

"Hierdoor verbleekt de waarheid over de renteaftrek steeds meer en dat komt de helderheid van de discussie niet ten goede."

Een beperking van de aftrek tot 1 miljoen euro is symboolpolitiek. Het levert de schatkist vrijwel niets op. Er zijn slechts 30.000 van deze woningen (0,4%) en een fractie van dit aantal heeft ook zo'n hoge hypotheek. In ons land zijn 331.000 huizen met een woz-waarde tussen de 500.000 en 1 miljoen euro. Ook voor deze categorie geldt dat de hypotheekschuld meestal veel lager is dan de woz-waarde.

Woordvoerder Hans André de la Porte van Eigen Huis zegt: "Omdat deze en andere steekproeven misleidend worden gebracht, zijn we gisteren op eigenhuis zelf een peiling begonnen."

bron : Telegraaf

Auteur mr. M. Hasselman

comments powered by Disqus