Ergenamen ruzien over de prijs


 Sinds de huizenmarkt is ingestort wordt er door erfgenamen vaker over de prijs geruzied als het ouderlijk huis moet worden verkocht.
 

16.000 woningen

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Van de 180.000 huizen die momenteel te koop staan, zijn er 16.000 de markt vanwege een sterfgeval.

Bij helft onenigheid

"In de helft van de gevallen levert de verkoop van het ouderlijk huis grote onenigheid op tussen de erfgenamen", zegt een jurist in de GPD-kranten. "Voor de recessie kwam dat veel minder voor, hooguit bij een op de vijf erfenissen."

Snel verkopen, of goede prijs?

"De één wil het huis snel verkopen, de ander wil per se een goede prijs maken", zegt de NVM. "Daardoor kan het soms lang duren voor een huis uiteindelijk wordt verkocht. Sommige broers en zussen hebben de oude, hoge prijzen nog in hun hoofd."

Perioden van twee jaar geen uitzondering

Een op de drie woningen staat langer dan een jaar te koop, stelt de NVM. "Dat geldt zeker voor woningen boven de vier ton. Perioden van twee jaar zijn geen uitzondering. In die tijd lopen de kosten van hypotheek en heffingen gewoon door en moet het huis worden verzorgd. Dat kan leiden tot spanningen.

Belastingdienst

En de Belastingdienst heft successierechten, gebaseerd op de WOZ-waarde. Dat kan gaan om een flink bedrag, terwijl de erfgenamen het huis nog niet hebben verkocht.

bron : RTL

comments powered by Disqus