Winkelier dupe van forse woz verhoging


 Van onze verslaggevers
AMSTERDAM -  Een groot aantal gemeenten in ons land heeft de woz-waarde van winkelpanden met tientallen procenten verhoogd. Hierdoor moeten winkeliers soms duizenden euro's meer aan belasting betalen.

Net als huiseigenaren en huurders moeten bezitters en gebruikers van winkelpanden onroerendezaakbelasting (ozb) betalen aan gemeenten. De hoogte van die belasting is afhankelijk van de waarde van het pand. Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel hebben winkelbedrijven in zo'n dertig gemeenten de woz-waardering zien oplopen met twintig tot zestig procent.

In Maastricht zag een winkelier de woz-waarde van zijn pand zelfs met negentig procent stijgen. De Tweede Kamer is uiterst kritisch. VVD-Kamerlid Van Beek: "Dit lijkt me buitengewoon onverstandig in deze economisch moeilijke tijden", aldus de liberaal. "Verhoging van de woz-waarde zou ik alleen goedkeuren als tegelijkertijd het tarief voor de ozb met hetzelfde percentage daalt, zodat ondernemers per saldo niet meer hoeven af te dragen."

CDA-Kamerlid Koppejan is verbaasd over de cijfers: "De onroerendgoedprijs is juist gedaald de afgelopen jaren. Ik vraag me af of gemeenten hun eigen kosten willen afwentelen op het midden- en kleinbedrijf. Dat zou ik echt afkeuren, want het is de motor van onze economie."

bron : De Telegraaf

comments powered by Disqus