Soester winkeliers mogelijk verplicht mee te betalen aan activiteiten


De gemeente Soest wil een nieuw systeem invoeren waarbij winkeliers en ondernemers worden verplicht mee te betalen aan gezamenlijke kosten in winkelcentra en op bedrijventerreinen. Het gaat hierbij onder meer om de kosten voor kerstverlichting en collectieve beveiliging.
 

In het huidige systeem worden veel kosten opgehoest door winkeliersverenigingen, waar lang niet alle betrokken winkeliers lid van zijn. De niet-leden, veelal ook de grote winkelketens, hebben dan wel de lol van bijvoorbeeld de kerstverlichting, maar betalen er niet aan mee.
De besturen van winkelpromenade Soestdijk, winkelkring Koninginnelaan, winkeliersvereniging Soesterberg en bedrijventerrein Soestdijkse Grachten hebben zich aangemeld om tot BIZ-gebied te worden bestempeld. BIZ staat voor Bedrijven Investerings Zone. Het instellen van zo'n zone is mogelijk sinds vorig jaar de experimentenwet BIZ van kracht is geworden. De winkelkringen in Soest-Zuid, Overhees en Smitsveen hebben zich niet aangemeld.
De nieuwe regeling komt er niet zomaar. De gemeenteraad moet eerst nog met het nieuwe systeem instemmen. Het onderwerp komt op 28 oktober in de gemeenteraad. Als dat licht op groen gaat, volgt ook nog een stemming onder de betrokken winkeliers. De stemming is dit najaar.
Het project gaat alleen door als minimaal vijftig procent van de betrokken bedrijven aan de stemming meedoet, minstens twee derde van de respondenten voor is, en de voorstemmers met hun bedrijven meer woz-waarde vertegenwoordigen dan de tegenstemmers. Bij een positieve uitslag wil Soest de nieuwe regels per 1 januari laten ingaan.
De verplichte bijdrage voor de ondernemers varieert van vijfhonderd tot duizend euro per jaar, afhankelijk van de woz-waarde van de bedrijfsruimte. 
 

bron : Gooi en Eemlander

comments powered by Disqus