Gemeente wil alle subsidies bevriezen


De aangekondigde bezuinigingen in de Kadernota 2011-2014 zullen Etten-Leur op het eerste gezicht niet keihard treffen.

Als de gemeenteraad op 12 juli echter akkoord gaat met het voorstel van het college van B en W, gaan de meeste Etten-Leurenaren het links- of rechtsom zeker merken dat de gemeente de broekriem aanhaalt. Maar liefst 3,5 miljoen euro moet er in 2011 worden bespaard als gevolg van een aantal financiële tegenvallers (zie kader). De gemeente neemt zelf het leeuwendeel van de besparingen voor haar rekening door eerst flink in eigen vlees te snijden. In 2011 moet er voor 1,1 miljoen bespaard worden op personeelskosten. Daarnaast worden sommige posten vooruitgeschoven. Het bedrag van een miljoen euro, wat jaarlijks opzijgezet zou worden voor de nieuwbouw van Nieuwe Nobelaer, wordt nu 'nog' niet gespaard. Wethouder Financiën Jan van Hal: "Geld dat je niet uitgeeft, hoef je ook niet terug te verdienen."

Bovengenoemde besparingen komen hard aan bij de ambtenaren, de externe bureaus die minder ingehuurd worden en de kunstminnaars, maar wat gaat de gemiddelde Etten-Leurenaar merken van de bezuinigingen?

Wat het eerst in het oog springt, is de extra verhoging van de ozb-tarieven. Gewoonlijk is dat jaarlijks 1,7 procent. Het college stelt nu voor om dat op te trekken naar 4,2 procent. Op dit moment betaalt een huiseigenaar 216 euro ozb voor een woning met een woz-waarde van 250.000 euro.

Bij een verhoging met 1,7 procent in 2011 wordt dat 219 euro. Als de raad besluit om daar 4,2 procent van te maken betaalt de eigenaar 225 euro per jaar.

Geen bedrag om wakker van te liggen. Volgens Van Hal voelt de Etten-Leurenaar de ozb-verhoging zelfs helemaal niet in de portemonnee.

Van Hal: "Voor de burgers dalen de tarieven voor afvalstoffen en compostering. Dat scheelt de gemeente inkomsten. Omdat er toch geld op de plank moet komen, verhogen we de ozb-tarieven. Voor de meeste burgers blijft de belastingdruk echter hetzelfde."

De meeste pijn van de bezuinigingen zit bij gesubsidieerde instellingen. Het college stelt voor om alle subsidies te bevriezen. Dat voornemen valt uiteraard niet goed bij de wijkverenigingen, de sportclubs, de kunstinstellingen en de maatschappelijke organisaties.

Leon Hillemans, penningmeester van wijkvereniging Banakkers: "Als we er geld op toe moeten gaan leggen, houdt het op. Dan sluiten we de tent. We zijn allemaal vrijwilligers. Als de energiekosten voor het wijkgebouw stijgen, dan gaan we dat echt niet uit eigen zak betalen."

Hillemans heeft echter vertrouwen in de gemeente. "Ik verwacht niet dat ze het zo ver laten komen."

Elize Weijtens, producent en penningmeester van toneelgroep Max Mini: "Het is voor ons al lastig, omdat veel sponsors door de crisis zijn afgehaakt. Ons voortbestaan hangt niet alleen van subsidie af, maar we zitten als toneelgroep in zwaar weer. Minder subsidie is dan niet wenselijk."

De scouts in Etten-Leur komen door de bezuinigingen niet direct in de problemen, maar volgens Hans Kilsdonk, voorzitter van scoutinggroep Tarcisius moet deze situatie niet te lang duren. Kilsdonk: "We krijgen al jaren hetzelfde bedrag van de gemeente, terwijl de kosten aan de andere kant blijven stijgen. We betalen voor ieder lid 21 euro contributie aan Scouting Nederland. Dat wordt voor een groot deel gedekt door subsidie, zodat onze scouts zelf slechts zeven euro hoeven te betalen, maar die bijdrage aan Scouting Nederland wordt wel telkens hoger. Dat heeft een grens. De scouting is traditioneel een laagdrempelige club waar iedereen welkom is. Dan moet je het niet te duur maken."

Bij Mathieu Goossens, voorzitter van zwem- en waterpolovereniging DIO roept de Kadernota vooral vragen op. "Het bevriezen van de subsidie zegt mij niet zo veel. Wij krijgen betaald per lid. Hoe het voor ons uitpakt, weet ik dus niet. Onze grootste kostenpost is het gebruik van het zwembad. Ik kan me niet voorstellen dat de bezuiniging voor ons grote gevolgen zal hebben."

Bovengenoemde bezuinigingen treffen de ene club zwaarder dan de andere. Eén besparing zal voor iedereen zichtbaar zijn, namelijk de bestrijding van onkruid. Tot nu toe werd het oprispend groen gekortwiekt met een maaimachine. Om geld te besparen overweegt de gemeente om de chemische gifspuit weer vaker van stal te halen.

bron : Brabants Dagblad

Door mr. M. Hasselman

comments powered by Disqus