Zwolse binnenstad kloppend hart van de regio


ZWOLLE - De Zwolse binnenstad moet het kloppend hart worden van de regio. Sterker nog: zich een positie verwerven in de top tien van de meest aantrekkelijke binnensteden van Nederland.

Gebrek aan ambitie kan de initiatiefnemers van het Ondernemersfonds voor de binnenstad niet verweten worden. De boodschap, gisteren bij de kick-off van dit fonds, was duidelijk: Er ligt nu een unieke kans om de Zwolse binnenstad op de kaart te zetten.

Het Ondernemersfonds is een wettelijk geregelde constructie waarin alle ondernemers financieel bijdragen. Dat verhoogt de slagkracht aanzienlijk. Brengen nu de ruim 180 leden van winkeliersvereniging CityCentrum 60.000 euro in het laatje, via het Ondernemersfonds is dat straks tien keer zoveel, omdat er dan door 700 deelnemers (verplicht) wordt bijgedragen. Afhankelijk van de WOZ-waarde van hun panden gaan ondernemers 200 tot 1200 euro per jaar bijdragen. Het totaalbedrag van 400.000 euro wordt door de gemeente (als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat) aangevuld met nog eens 200.000 euro. Het tijdperk van de 'freerunners', ondernemers die profiteren van de inspanningen van anderen maar zelf niet meebetalen, is dan ten einde. Met het extra geld kunnen veel nuttige en leuke dingen gedaan worden. Tijdens de kick-off in het Papenstraattheater kregen de opgekomen ondernemers al een voorproefje. Wat te denken bijvoorbeeld van een groots en professioneel opgezette kerstmarkt in de maand december die zijn weerga niet heeft in een grote regio? Of een sinterklaasintocht waarvan het schamele organisatiebudget ineens opgeschroefd kan worden naar 25.000 euro? En sfeerverlichting die voor 120.000 euro kan worden opgeknapt en uitgebreid, of de vernieuwing van gevelverlichting die de oude binnenstad ook 's avonds weer in volle glorie moet laten zien (kosten: 250.000 euro). Om nog maar niet te spreken van een graffittiloos centrum, bloemversiering en een beter opgezette zomerkermis. Het actieplan is overigens slechts een eerste opzet. Men wil vooral ruimte gaan bieden aan nieuwe initiatieven.

Er moet echter nog een belangrijke hobbel genomen worden voordat het Ondernemersfonds begin volgend jaar ingevoerd kan worden: er dient wettelijk gezien voldoende draagkracht te zijn. Na de zomer wordt een enquête gehouden onder de 700 belanghebbenden binnen de Zwolse stadsgrachten. Voorwaarde is dat er tenminste 350 reacties binnen komen en dat op basis van de WOZ-waarde tweederde daarvan vóór instelling van het Ondernemersfonds is. CityCentrum en de Zwolse afdeling van Horeca Nederland zijn nu, met steun van de gemeente, begonnen aan een charme-offensief. De kick-off van gisteren was de start, bedoeld om ondernemers informatie te verschaffen en om vijftig ambassadeurs te werven. Die moeten in hun directe omgeving het Ondernemersfonds gaan promoten.

Het liep nog niet direct storm bij de kick-off, maar dat zegt volgens citymanager John Keetman en Louis van Daalen als voorzitter van CityCentrum nog niets. "Veel ondernemers moeten overdag gewoon ondernemen, maar hebben ons wel al laten weten het initiatief te zullen steunen."

bron : De Stentor

Auteur mr. M. Hasselman

comments powered by Disqus