Een schrijnend verhaal


Een erfenis kan ook een loden last zijn. Om die reden delen wij met u de zaak die recent in onze praktijk heeft gespeeld. De namen van de personen in dit artikel zijn niet de echte namen. In de zomer van 2012 komt de vader van Nancy plotsklaps te overlijden. Haar moeder is enkele jaren ervoor overleden en Nancy is samen met haar broer Pieter erfgenaam. Na het regelen van de uitvaart komen Nancy en Pieter voor de keuze te staan of ze de erfenis wensen te aanvaarden. Zij krijgen de volgende keuzes van de notaris voorgelegd : aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.

Na overleg met elkaar en elkaars partners besluiten ze om de erfenis zuiver te aanvaarden. Bij de overweging voor deze keuze was verwerpen geen optie. Het recht op de inboedel en familiestukken verlies je dan ook. Hoewel er binnen de familie nooit over geld werd gesproken dachten broer en zus dat de zaken financieel in orde waren. Vader had sinds zijn 18e gewerkt voor een gemeente en had een goed pensioen opgebouwd.

De erfenis bestond uit een vrijstaande koopwoning met naar verwachting een overwaarde. Nadat de verklaring van erfrecht was opgesteld door de notaris hadden zij een makelaar geraadpleegd voor een advies om de woning in de verkoop te plaatsen. Zelf wonen en werken Nancy en Pieter in de randstad, terwijl hun ouders in Gelderland woonden. Zowel Nancy als Pieter hadden geen behoefte om de woning over te nemen omwille van de woon-werkafstand. De makelaar heeft een inventarisatie gemaakt en stelde de vraag of er nog sprake van een hypotheek was. Nancy en Pieter hadden geen idee hoe hun ouders hun financiële zaken geregeld hadden waardoor ze na een gesprek met de bank tot een heftige conclusie kwamen.

Hun ouders hadden namelijk een aflossingsvrije hypotheek en hadden de laatste jaren zelfs een zogeheten opeethypotheek opgenomen om hiervan te gaan reizen en een auto te kopen. De hypotheek op de woning bedroeg inmiddels € 310.000. De woning ging in de verkoop, maar de hypotheeklasten liepen in de tussentijd door. Deze lasten kwamen bovenop de maandelijkse uitgaven van Nancy en Pieter zolang de woning niet werd verkocht.

De gemeente had een WOZ-waarde aan de woning toegekend van € 750.000. De woning was gedateerd en niet goed onderhouden waardoor de makelaar uitging van een reële verkoopprijs van € 600.000. De woning waar Nancy en Pieter waren opgegroeid had voor hun ook een emotionele waarde. Toen de eerste bieding na 8 maanden kwam was men behoorlijk teleurgesteld. De kandidaat-kopers wilden niet hoger dan € 500.000 bieden. Uiteindelijk is enkele maanden later de woning alsnog verkocht voor € 520.000.

Sinds 1 januari 2010 is de WOZ-waarde de basis voor de berekening van de erfbelasting. In de tussentijd diende er ook nog afgerekend te worden met de belastingdienst over dit 'fictieve' vermogen. Gelukkig heeft men uitstel weten te verkrijgen voor de afdracht van de erfbelasting en hebben wij in de tussentijd door een bezwaarprocedure de WOZ-waarde weten te verlagen tot een voor hen acceptabele waarde. 

Bij het accepteren van een erfenis doet u er wijs aan om in gesprek te gaan met uw ouders om te weten wat er speelt. In de situatie van Nancy en Pieter had men ook de erfenis beneficiair kunnen aanvaarden om eerst uit te zoeken wat men nu precies erft. Gelukkig waren Nancy en Pieter in de omstandigheid om de hypotheeklasten te dragen. Zijn deze middelen er niet, of nog erger als er sprake is van een restschuld, dan kunnen de financiele problemen groot worden.

Hulp nodig bij het beoordelen van de WOZ-waarde? Neem dan gerust contact met ons op : info@wozspecialisten.nl of via 0900-4636969. Wij kunnen op basis van no cure no pay uw WOZ-waarde in combinatie met een erfenis aanvechten. Zelf uitrekenen wat u aan erfbelasting kunt besparen?

Door mr. M. Hasselman


comments powered by Disqus