Communicatie gemeenten over melkkoe die WOZ heet


Zoals eerder al gepubliceerd op deze website merken wij dat gemeenten steeds krampachtiger reageren op bureaus zoals WOZ-specialisten. Deze week verscheen in de regionale kranten van Wegener een uitgebreid bericht over de verstandhouding tussen gemeenten en juristen. De kop was "Koude oorlog WOZ kost kapitalen" 

De jaarlijkse WOZ-waardes worden de komende weken uitgerold over Nederland. Op veel websites van gemeenten valt te lezen dat een foutieve WOZ-waarde het gemakkelijkst op te lossen is door de gemeente te bellen in plaats van een deskundige in te schakelen. Bij dergelijke oproepen ontstaan bij ons meteen een aantal vragen. Als het zo simpel is waarom stelt de gemeente dan niet direct de juiste WOZ-waarde vast? Waarom duurt het gemiddeld 7 maanden alvorens een uitspraak komt op een schriftelijk bezwaarschrift? Jaarlijks klagen circa 200.000 burgers en bedrijven bij de gemeente. Kan men nu ineens binnen een paar weken 200.000 telefoontjes afhandelen? Wat gaat de gemeente dan zeggen aan de telefoon? Ontstaat hier dan een vorm van koehandel of wordt u uitgelegd dat bezwaar maken geen zin heeft? En hoe verhoudt deze oproep zich met deze uitspraak van de Waarderingskamer in het krantenartikel  :  "Volgens een woordvoerder van de Waarderingskamer zijn de uitgaven van gemeenten zo hoog, omdat het gaat om formele procedures, waarbij zorgvuldig gehandeld moet worden."  Zorgvuldig handelen lijkt volgens de VNG en deze gemeenten te betekenen : gewoon betalen en niet zeuren. Deze gang van zaken is een overheid onwaardig.

Onze conclusie is dat gemeenten niet kundig genoeg zijn, de problemen hen boven het hoofd groeien en kampen met hoge uitvoeringskosten om deze deskundigheid in te huren. Ook kan worden vastgesteld dat het huidige systeem van de WOZ niet meer voldoet. Als zoveel burgers en ambtenaren problemen hebben met de uitvoering van de wet lijkt een systeemwijziging noodzakelijk. De oproep om gewoon 'even te bellen' is dan ook niet doordacht, maar een pure wanhoopskreet. Laten we hopen dat gedurende de komende gemeenteraadsverkiezingen er ook aandacht is voor dit thema. 
 
Overigens is het effect van de oproep van gemeenten dat er juist meer dan ooit belangstelling is voor bezwaar tegen de WOZ-waarde. Het omgekeerde effect beoogt men. Besluit u toch om de gemeente te bellen lees dan hier onze tips. Sowieso vinden wij het opmerkelijk dat gemeenten het prima vinden om jaarlijks 7 miljard euro op te halen met de belastingen gekoppeld aan de WOZ, maar niet willen opdraaien voor fouten die men maakt. Wel de lusten, maar niet de lasten.
comments powered by Disqus