Gemeente Geertruidenberg werkt 'gratis' in het kader van de WOZ.


Op de gemeentelijke website van de gemeente Geertruidenberg valt te lezen dat de gemeente het afgelopen jaar een groot aantal huizen en bedrijfspanden heeft bezocht in het kader van de wet WOZ. Tegelijkertijd wordt ook gewaarschuwd voor bureaus en makelaars welke gratis bezwaar maken voor burgers met een te hoge WOZ-waarde. De gemeente Geertruidenberg geeft een rekenvoorbeeld waarbij de WOZ-waarde met  € 10.000 wordt verlaagd. Hiermee wekt men de suggestie dat de gemiddelde correctie op de WOZ-waarde € 10.000 bedraagt. Tevens wekt men de indruk dat bij een foutieve WOZ-waarde slechts € 11,79 bespaard kan worden. Deze verlaging is overigens niet de gemiddelde verlaging zoals die voorkomt in onze praktijk. De gemiddelde correctie bedraagt namelijk € 38.000. Hierna treft u een rekenvoorbeeld aan met het complete verhaal.

Het tarief voor de OZB voor een woning in de gemeente Geertruidenberg is 0,1179% in 2014. Dit levert dan een voordeel van jaarlijks € 44,80 netto op.
Inkomstenbelasting (eigenwoningforfait) scheelt € 111,72 netto bij een belastingtarief van 42%.
Waterschapsheffing € 7 netto.
U bespaart dus : € 163,52. 

Dit is ruim een factor 13 van hetgeen de gemeente Geertruidenberg u toont. Misleiding of een vergissing?

Deze rekensom is van toepassing voor reguliere zaken. Als er sprake is van erfbelasting, als u bijvoorbeeld een woning erft, dan zijn de uitkomsten vele malen hoger. De tarieven in de erfbelasting vangen aan bij 10% tot wel 40%. 
 

In het bericht valt te lezen dat de gemeente u wel 'gratis' helpt. Gratis betekent in dit geval dat u niet extra hoeft te betalen bovenop de honderdduizenden euro's die de gemeente reeds uitgeeft in het kader van het heffen en innen van de WOZ. Morgen valt in BN de Stem te lezen dat de gemeente ook een 'gratis' taxateur op pad stuurt. In 2012 heeft de gemeente voor € 51.203 uitgegeven aan externe bedrijven waaronder externe taxateurs.

Door mr. M. Hasselman

Overzicht kosten gemeente Geertruidenberg WOZ 

Artikel website

 

 


 

comments powered by Disqus