Gemeente Zaltbommel bang voor belastingadviseurs inzake WOZ


Op 31 januari 2014 verscheen een bericht van de gemeente Zaltbommel waarin ze haar burgers het advies geeft om vooral geen bureau in te huren die op basis van no cure no pay een bezwaarschrift indient tegen de WOZ-waarde. In dit artikel rekent de gemeente Zaltbommel voor dat een vergoeding voor een dergelijk bureau per zaak zo'n € 750 bedraagt. Wij hebben in 2013 bij de gemeente inzage gevraagd in alle kosten die men heeft om de wet WOZ uit te voeren. Wat blijkt nu? In 2012 huurt de gemeente zelf voor € 46.425 externe bedrijven zoals taxateurs in terwijl er slechts voor € 2.199 aan proceskosten is uitgekeerd aan deze "vervelende" bureaus (een verdere specificatie ontbreekt). In het artikel vergeet de gemeente erbij te vermelden dat men pas kosten verschuldigd is als er aantoonbaar een fout is gemaakt door de gemeente. De totale kosten van de gemeente voor het heffen en innen van de OZB is in 2012 € 311.509. Dit is inclusief de loonkosten van de betrokken ambtenaren op de afdeling WOZ naar wij aannemen.

Ook valt in het artikel te lezen dat bezwaar maken eigenlijk niet nodig is. U zou slechts € 11,44 aan OZB besparen indien de WOZ-waarde met € 10.000 wordt verlaagd. Als dit klopt zijn we het eens met de gemeente dat het weinig zinvol is om in bezwaar te gaan. Nu dan het eerlijke verhaal. 

In onze praktijk stellen wij vast dat de gemiddelde fout geen € 10.000 is, maar € 38.000. U bespaart dan het volgende :

Het tarief voor de OZB voor een woning in de gemeente Zaltbommel is 0,1144%. Dit levert dan een voordeel van € 43,47 netto op.
Inkomstenbelasting (eigenwoningforfait) scheelt € 111,72 netto bij een belastingtarief van 42%.
Waterschapsheffing € 7 netto.
Totale besparing van € 162,19. 

Deze rekensom is van toepassing voor reguliere zaken. Als er sprake is van erfbelasting, als u bijvoorbeeld een woning erft, dan zijn de uitkomsten vele malen hoger. De tarieven in de erfbelasting vangen aan bij 10% tot wel 40%. 

Door mr. M. Hasselman

Overzicht kosten gemeente Zaltbommel WOZ

Pagina gemeente Zaltbommel


comments powered by Disqus