Gemeentelijk taxateur mag foto's maken vanuit tuin buren


De gemeentelijke taxateur van de gemeente Brummen schiet een aantal foto's van de buitenkant van een woning. De foto's zijn gemaakt vanuit de tuin van de buren. Volgens de Nationale ombudsman mag dit en is de privacy van de eigenaresse van de woning niet op ongeoorloofde wijze geschonden.

Foto's voor taxatie


De eigenaresse gaat in beroep tegen de WOZ-beschikking van haar woning. Zij geeft een taxateur van de gemeente Brummen geen toestemming om foto’s van haar woning te maken. De taxateur besluit daarop, met toestemming van de buren, vanuit het buurperceel een aantal foto’s te schieten. De eigenaresse meent dat hierdoor haar privacy is geschaad en dient een klacht in bij de Nationale ombudsman.

Geen ongeoorloofde schending

De Nationale ombudsman beslist dat de privacy van de eigenaresse niet op ongeoorloofde wijze is geschonden door de foto’s die de taxateur vanuit de tuin van de buren heeft gemaakt. De privacyschending is beperkt aangezien de achterkant van de woning zichtbaar is voor iedereen die zich op het perceel van de buren bevindt.

Zinvolle aanvulling


De foto’s die de taxateur heeft genomen, zijn een zinvolle aanvulling op het taxatierapport dat de taxateur heeft gemaakt van de woning. Nu de eigenaresse niet mee wenst te werken aan de foto’s, was de gemeente genoodzaakt om op andere wijze foto’s te verkrijgen. De klacht van de eigenaresse tegen de gemeente Brummen is ongegrond.

bron : Plein +

comments powered by Disqus