Steeds meer banken staan boetevrij aflossen toe


ING Groep gaat klanten die 'onder water' staan met hun hypotheek toestaan de potentiële restschuld boetevrij af te lossen, bovenop de 10% of 20% die jaarlijks boetevrij mag worden afgelost.

"ING wil graag een bijdrage leveren aan het verlagen van de hypotheekschuld van woningbezitters in Nederland", stelt de bank maandag in een persbericht. Klanten waarvan de hypotheek hoger is dan de actuele WOZ-waarde van de woning, mogen daarom vanaf 1 december boetevrij aflossen tot de hypotheek in evenwicht is met de woningwaarde.

Daarnaast mag desgewenst nog 10% of 20% boetevrij worden afgelost, zoals in de bestaande hypotheekvoorwaarden al wordt toegestaan.

Met deze aankondiging is ING de laatste van de drie grote Nederlandse banken die ingaat op een aanmoediging door premier Rutte over boetevrij aflossen. Tijdens de algemene beschouwingen na Prinsjesdag zei de premier banken te zullen aanmoedigen om de boeterente te laten vervallen in gevallen waarin klanten hun hypotheek versneld aflossen middels een belastingvrije schenking. Het kabinet biedt tot 1 januari 2015 de mogelijkheid aan Nederlanders om 100.000 euro te schenken, belastingvrij. Dat kan aan iedere andere burger.

De concurrent ABN Amro kondigde vorige week een vergelijkbare boetevrije aflossing van 'onder water'-hypotheken tot de WOZ-waarde aan.

Rabobank meldde vorige week dat klanten tot 100.000 euro boetevrij mogen aflossen, als zijn gebruikmaken van de regeling voor fiscaal vrijgestelde schenkingen. Daarmee volgende de marktleider op de hypotheekmarkt het voorbeeld van het kleinere SNS Reaal.

Huizenbezitters mogen standaard 10% of 20% van de hypotheek per jaar boetevrij aflossen. Bij grotere percentages brengen banken een boeterente in rekening, als ze hierdoor verwachte rente-inkomsten mislopen.

De fiscale vrijstelling voor schenkingen is een van de kabinetsmaatregelen die de vastgelopen Nederlandse woningmarkt moet helpen vlottrekken. Huiseigenaren blijken niet meer te verhuizen als hun woning minder waard is dan de hypotheek, omdat zij niet met een restschuld willen blijven zitten. De huizenprijzen in Nederland zijn sinds de top van de markt in 2008 met 20% gedaald.

Auteur mr. M. Hasselman

comments powered by Disqus