"Wacht met huurcontracten tot 1 oktober"


Belangenvereniging Vastgoed Belang adviseert particuliere beleggers met het afsluiten van huurcontracten in schaarstegebieden te wachten tot na 1 oktober. Vanaf die datum kunnen verhuurders in schaarstegebieden dankzij een wetswijziging van minister Donner hogere huren vragen.

Huurwoningen in 140 gemeenten krijgen er 15 of 25 woningwaarderingspunten bij, afhankelijk van de WOZ-waarde per vierkante meter. Als de WOZ-waarde hoger is dan 2.900 euro per vierkante meter, krijgt een woning er 25 punten bij, daaronder 15 punten. Tenzij de wetswijziging wordt tegengehouden, gaat dit nieuwe beleid per 1 oktober in. Veel woningen komen hierdoor boven de liberalisatiegrens van 140 woningwaarderingspunten ofwel 652 euro, waardoor verhuurders een hogere huur kunnen vragen. Voor zittende huurders verandert er niets.

Volgens minister Donner loopt het wel los met de huurprijsopdrijvende werking van zijn maatregel. Naar schatting 5 procent van de huurwoningen zou erdoor worden getroffen. De Woonbond vreest dat veel meer huurwoningen in prijs omhoog zullen gaan, zeker in steden als Amsterdam, Utrecht en Den Bosch, die kampen met een overspannen huurwoningmarkt. De actie van Vastgoed Belang is in de ogen van de Woonbond ‘een veeg teken’. De Woonbond voorziet grote problemen als de maatregel in werking treedt. ‘Huurwoningen in veel steden worden onbetaalbaar.’

Vereniging Vastgoed Belang is een samenwerkingspartner van WOZ-specialisten.

bron : Vastgoedmarkt
comments powered by Disqus