Minder woz-bezwaren gemeente Wijdemeren


WIJDEMEREN - Er zijn dit jaar aanzienlijk minder woz-bezwaren (Waardering Onroerende Zaken) bij de gemeente Wijdemeren ingediend. De nieuwe werkwijze bij het behandelen van de bezwaren heeft daaraan bijgedragen.

In 2009 ontving de gemeente nog 700 bezwaren (5,8 procent van het totaal aantal beschikkingen). Dit jaar dienden slechts 192 mensen bezwaar in tegen de vastgestelde waarde van hun huis (1,6 procent). Hoewel er ook landelijk een daling van het aantal bezwaren is, lijkt de afname ook het gevolg van de nieuwe werkwijze bij het behandelen van de bezwaren.

Jaarlijks verstuurt de gemeente Wijdemeren circa 12.000 woonlastennota's. Voorheen maakten zo'n zevenhonderd mensen bezwaar tegen de woz-waarde van hun huis. Niet meer dan 40 procent kreeg daarin gelijk. Het behandelen van al deze bezwaren kostte de gemeente veel tijd en het leverde bij burgers behoorlijk wat irritatie op. Het team belastingen behandelde dit jaar voor het eerst woz-bezwaren zoveel mogelijk zonder schriftelijke procedure. Iedereen die de woz-waarde te hoog vond, kon telefonisch contact opnemen. De inwoners kregen in het overgrote deel van de gevallen al na een week per telefoon de beslissing te horen. Van alle telefoongesprekken hebben er 201 geleid tot een nader onderzoek van de waarde. In ongeveer de helft van deze gevallen is de waarde na dat onderzoek verlaagd. De andere helft had daarna nog de mogelijkheid om schriftelijk bezwaar in te dienen.

bron : De Gooi en Eembode

comments powered by Disqus