CDA boos over erfbelasting bij inwonende ouders


Volgens het CDA worden kinderen die hun eigen ouders in huis nemen, gedwongen daarvoor een 'woekerhuur' te vragen. Die bedraagt volgens de erfbelasting wetgeving 6 procent van de woningwaarde. Dit betreft situaties waarbij de voormalige eigen woning van de ouders is overgedragen aan de kinderen.

Bij kinderen inwonen
"Dat betekent dat mensen met een bescheiden huis van twee ton, hun ouders elke maand duizend euro huur moeten rekenen. Dat is heel erg veel, zeker voor ouderen die moeten rondkomen van een klein pensioen", aldus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in het AD. "De kleine man die goed voor zijn ouders wil zorgen, wordt nu financieel gepakt en dat kan echt niet."

Woekerhuur
Volgens de Successiewet moet je moet je ouders een huur vragen die zes procent van de WOZ-waarde bedraagt. Dus voor een woning van €300.000 moet je maandelijks €1500 kale huur vragen. Echter op de vrije markt is de gemiddelde huur 4,7 procent van de WOZ waarde en dus honderden euro’s lager. "Je moet je ouders dus een woekerhuur vragen. Dat doet helemaal niemand en is ook zeer onredelijk," blogt Pieter Omtzigt.

"Als je zo’n hoge huur in rekening brengt – wat dus verplicht is – overtreed je heel vaak de rijksregels rond om de maximum huur en ben je dus strafbaar. In een aantal gevallen moet je nu erfbelasting betalen over de nieuwe keuken of de nieuwe aanbouw die jezelf betaald hebt. Dat komt doordat de nieuwe regelgeving uitgaat van de waardebepaling op het moment van overlijden en niet langer het moment van overdracht."

Naheffing
Kinderen die het weigeren, kunnen een fikse naheffing van de Belastingdienst tegemoet zien. CDA-Kamerleden Omtzigt en Ormel maken zich boos over de vernieuwde erfbelasting en willen over zeventien succesierecht kwesties uitleg van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

bron : Elsevier

Door mr. M. Hasselman
comments powered by Disqus