'Tsja, wat moet je nu met een stadion?'


Sinds gisteren staat in Roosendaal een stadion zonder voetbalclub. Tien jaar oud slechts en voorzien van een kunstgrasveld dat nog niet betaald is. De gemeente Roosendaal wordt wellicht de nieuwe eigenaar. Maar wat doe je met een stadion?

Te koop: aan de rand van Roosendaal een betonnen bak met 5.000 stoeltjes en vier lichtmasten op de hoeken. In het binnenste van het RBC-stadion ruimte genoeg voor de horeca en kantoren voor administratie. Ruim tien jaar oud en oranje-blauw gekleurd. Niet zeker of de kunstgrasmat blijft liggen. Vraagprijs: niet bekend, maar het liefst zoveel mogelijk.

"Geen idee wie er belangstelling voor zou kunnen hebben", zegt wethouder Toine Theunis (Financiën) van de gemeente Roosendaal.

"Ik heb eens op Marktplaats gekeken maar er worden niet veel stadions aangeboden", grapte advocaat Hans van Oijen van RBC vorige week toen RBC Roosendaal aankondigde het faillissement aan te vragen. "Tja, wat moet je met een stadion?"

Een stadion zonder club maar wel zwaar belast met diverse hypotheken waaraan een stevig rentekaartje hangt.

De gemeente Roosendaal staat garant voor een hypotheek van 3,5 miljoen euro die ondergebracht is bij de Bank Nederlandse Gemeenten, maar ook bedrijven als brouwerij Inbev en Supermarkt Pollemans hebben destijds bij de bouw van het stadion een handje toegestoken door het nemen van een hypotheek. Variërend van twee tot acht ton.

"Dat moet allemaal nog eens goed bekeken worden", zegt Van Oijen. "Vervolgens is het aan de curator. Hij moet bepalen wat er onder andere met het stadion en die hypotheken gebeurt. Eerst zal hij kijken welke schulden er zijn en wie geld tegoed heeft van RBC. Dan kijkt hij wellicht wat er allemaal verkocht kan worden om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Een verkoop van het stadion behoort dan zeker tot de mogelijkheden."

Wethouder Theunis: "Laat ons voorlopig maar niet speculeren en afwachten wat de curator beslist."

Van Oijen: "Nou, als het stadion in de verkoop gaat, zou ik als gemeente maar meebieden tot 3,5 miljoen euro. Stel dat er anders iemand voor 1,5 miljoen euro dat stadion koopt, dan krijgt de gemeente Roosendaal nog een rekening van de BNG van 2 miljoen op het bordje en hebben ze ook geen stadion meer. "

Maar ja, beseft ook Van Oijen, wie koopt er in deze tijd een stadion?

En hoeveel moet het opbrengen?

Het onroerend goed is voor de WOZ getaxeerd op 7 miljoen euro, maar is volgens deskundigen in werkelijkheid ongeveer 4 miljoen euro waard. Keukenboer Ben Mandemakers wilde het stadion van RKC in Waalwijk (veel gelijkend op dat van RBC) onlangs kopen voor dat bedrag, 4 miljoen euro. De deal ging niet door.

MVV verkocht stadion De Geusselt voor 1,5 miljoen euro aan de gemeente Maastricht. Dat lijkt weinig, maar aan de deal hingen allerlei afspraken over onder andere schuldsanering. Een kaal bedrag zegt niet alles. Probleem is ook dat projectontwikkelaars in deze tijd niet bepaaald happig zijn op stadions.

Maver Holding BV uit Breda, dat al jaren bezig is ergens in West-Brabant een zogeheten leisurepark voor allerlei (sport)activiteiten op te zetten, vertelde vorige week nog nooit gesproken te hebben over de koop van het RBC-stadion. Zo'n stadion zou het middelpunt kunnen zijn van een groot evenementencomplex. Maar dan moet er ongetwijfeld wel het een en ander aan vertimmerd worden.

Eerdere pogingen van Maver Holding BV in Breda op de Bavelse Berg een leisurepark van de grond te krijgen, mislukten. Te duur. Dat gebeurde ook in Etten-Leur, waar de Van Hemert Groep uit Werkendam het Trivium wilde omtoveren tot een grootschalig park met zwembad, bowlingbanen en winkels. The Arctic moest dé attractie worden.

Een sneeuw-en ijspark waar zelfs sledehonden terecht konden en langlaufers hun rondjes konden glijden. Kosten: 80 miljoen euro. Jaarlijks goed voor 875.000 bezoekers. Het project is alweer een tijdje geleden compleet afgeblazen. De economische crisis heeft er bepaald niet toe bijgedragen dat de projectontwikkelaars de tanden zetten in grootschalige projecten, laat staan in een weerbarstig stadion dat eigenlijk te klein is voor grote popconcerten of andere evenementen.

Eén keer Frans Bauer lukt nog wel, maar vier keer... Een stadion met een wielerbaan misschien, zoals ooit in Oudenbosch? Maar dan overkapt. De provincie Brabant zou het kunnen gebruiken in haar streven de sportinfrastructuur in de provincie te verbeteren. Onderdeel van het Olympisch Plan Brabant dat eind vorig jaar gelanceerd werd. Met het oog op 2028, het jaar waarin Nederland de Olympische Spelen wil organiseren.

Dat is vooruitkijken. Altijd beter dan achteruitkijken, dat in Roosendaal nu wel erg pijnlijk is. Eind 2000 sprak de toenmalige projectleider Van Oorschot van ontwikkelaar BVR die het stadion bouwde, over een koopje. Een mooi degelijk stadion zonder opsmuk voor weinig geld. Niet veel later werd er al gesproken over een fikse uitbreiding van het stadion, nodig om RBC in de eredivisie te houden. Die uitbreiding kwam niet verder dan de tekentafel.

Tien jaar later staat het bouwwerk leeg en dreigt het stadion een molensteen om de nek van de Roosendaalse gemeente te worden. Wethouder Theunis wil er nog niet op vooruit lopen, maar afbreken en het geheel bij het plan Stadsoevers betrekken is misschien een mogelijkheid. Nieuwe woningen en winkels met het centrum binnen handbereik.

BVR heeft bij het stadion nog 2.700 vierkante meter liggen én een kantorencomplex staan. Ook de gemeente heeft er nog wat grond. Theunis: "We kunnen de somberste scenario's schetsen en er hooguit een slag naar slaan. We zijn afhankelijk van de curator."

bron : BN de Stem

 


comments powered by Disqus