Gemeentelijke woonlasten 2 procent omhoog


AMSTERDAM - De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar met gemiddeld 2 procent. In doorsnee is een meerpersoonshuishouden 686 euro kwijt aan ozb, riool- en afvalstoffenheffing.

Dat heeft de Vereniging Eigen Huis becijferd. Volgens de vereniging zijn er wel enorme verschillen. In Borssele (+20,6 procent), Terneuzen (+20,1 procent) en Diemen (+15,7 procent) gaan de gemeentelijke woonlasten fors omhoog, terwijl huizenbezitters in Schouwen-Duiveland (+15,7 procent) een stuk goedkoper uit zijn.

Kwalijk
Kwalijk vindt de Vereniging Eigen Huis dat veel woningeigenaren meer ozb moeten betalen, terwijl de waarde van hun huis is gedaald. Vooral in Gemert-Bakel (31,3 procent), Bunschoten (+25,8 procent), Schinnen (+23 procent), Maassluis (+21,3 procent), Dongeradeel (+20,4 procent), Nijkerk (+18,8 procent) en Soest (+16,3 procent) is men flink duurder uit. De Vereniging Eigen Huis wil dat de landelijke overheid dergelijke ozb-verhogingen onmogelijk maakt.

Gemeenten schroeven de rioolheffing met gemiddeld 3,8 procent op, terwijl de afvalstoffenheffing met 0,7 procent wordt verlaagd. Opmerkelijk is wel dat een meerpersoonshuishouden in DIemen (400 euro) bijna zeven tien keer meer aan afvalstoffenheffing betaalt dan in de gemeente Eemsmond (24 euro). Volgens de Vereniging Eigen Huis is dat opvallend, omdat gemeenten bij de afvalstoffenheffing uitsluitend de te maken kosten in rekening mogen brengen aan de burger.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat kleine gemeenten gemiddeld 13 procent duurder zijn met hun gemeentelijke woonlasten dan grote gemeenten.

Auteur mr. M. Hasselman

 

comments powered by Disqus