Huizenverkoop trekt aan, prijzen dalen


Roosendaal/Halsteren - De gemiddelde prijs waarvoor een woning in West-Brabant van eigenaar wisselt, lag in januari 2011 drie procent lager dan een jaar ervoor.

De eerste maand van het nieuwe jaar laat ook een positieve lijn zien: het aantal verkopen is met zestien procent gestegen.

Brian van Eekelen, registermakelaar bij Garant Makelaardij in Roosendaal, merkt dat voornamelijk de onderkant van de markt een opleving kent.

"Het gaat dan om woningen tot 250.000 euro. Dat zijn hoofdzakelijk tussenwoningen en hoekhuizen."

Het hogere aantal bordjes 'te koop' in voortuinen, zorgt volgens Van Eekelen voor de daling van de huizenprijs.

"Klanten kunnen het geduld opbrengen om even verder te kijken. Woningen die een opknapbeurt nodig hebben, laten ze meestal links liggen. De eigenaren zijn vervolgens genoodzaakt om de prijs te laten zakken om hun huis interessant te maken."

Volgens Evert Helmig, mede-eigenaar van Helmig Makelaardij uit Halsteren, is de rol van banken zichtbaar bij de verkooptrend. "Per 1 januari 2011 hebben banken de leencapaciteit verlaagd. Voor starters waren de maanden november en december van 2010 de laatste kans om hier aan te ontkomen. En de verkoop in deze maanden bepaalt het cijfer van januari 2011."

Of de trend komende maanden doorzet, durft Helmig niet te zeggen, maar volgens hem is de bodem wel bereikt.

Helmig: "Mensen die het zich kunnen permitteren, kunnen met de relatief lage prijs en lage rente een koopje doen. Zij pakken dan ook de kans met beide handen aan, wat je nu ook terug ziet."

Hoewel de gemiddelde waarde van huizen het afgelopen jaar is gedaald, is dit nog niet vertaald naar een lagere ozb-aanslag in Roosendaal.

Volgens woordvoerster Astrid de Gooijer heeft dit te maken met de peildatum die de gemeente hanteert.

"Voor de berekening van de WOZ gebruiken we de gegevens van het voorgaande jaar. Voor 2011 zijn dat cijfers van januari 2010. Bovendien wordt het ozb-tarief bepaald door de gemeenteraad. Het is dus koffiedik kijken hoe dit voor de inwoners uitpakt."

In 2011 gaan Roosendaalse eigenaren van een huis dat 250.000 euro waard is, 10 euro meer betalen dan het voorgaande jaar.

Landelijk waren verkochte bestaande koopwoningen in januari gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan in januari 2010.
comments powered by Disqus