Belastingbrief komt eraanEINDHOVEN - Boete bij niet op tijd belastingaangifte doen? Ik heb nog niet eens een blauwe brief gehad! Zo reageerden veel mensen op het verhaal in deze krant van gisteren, waarin gemeld werd dat de Belastingdienst fikse boetes gaat uitdelen bij het niet tijdig doen van aangifte.


Voor 1 april moeten particulieren hun inkomensopgave doen, of uitstel aanvragen. "De praktijk wijst uit dat de overgrote meerderheid dat altijd doet. Dit jaar hebben we het tot speerpunt gemaakt", aldus een woordvoerder van de fiscus gisteren.

Volgens hem vallen de blauwe enveloppen met aangifteformulieren de komende weken bij huishoudens op de deurmat. "Er zijn geen achterstanden", bezweert hij. "Wie niet in staat is om aangifte te doen of de gegevens onmogelijk voor 1 april compleet kan hebben, hoeft alleen maar uitstel aan te vragen. Net zoals in eerdere jaren kan dat weinig problemen opleveren, denk ik."

Het aangifteproces is de afgelopen jaren simpeler geworden doordat de fiscus tal van aftrekposten (o.a. ziektekosten) heeft geschrapt. Mensen met een eigen huis en/of mensen met veel vermogen hebben meestal wel wat uitzoekwerk. Bijvoorbeeld om de WOZ-waarde of de betaalde hypotheekrente op te sommen. Net zoals mensen die belangen in een vennootschap hebben of als zelfstandige werken. De fiscus maakt meer en meer gebruik van vooringevulde aangiftes.

Door mr. M. Hasselman

comments powered by Disqus