Rechter helpt bezitter


VELSERBROEK - Minder kwijt aan de belastingen en bovendien een principestrijd gewonnen. Velserbroeker Harry Rogmans, wonend aan De Vliet, loopt met een glimlach rond. Hij krijgt van de rechter gelijk in de strijd met de gemeente Velsen over de WOZ-waarde van zijn huis.

Dat positieve oordeel van de rechter levert hem al snel enkele honderden euro’s per jaar op, zo heeft hij al berekend. De WOZ-waarde van een huis bepaalt mede de hoogte van een hele trits aan gemeentelijke belastingen, zoals de rioolbelasting en de onroerend zaak belasting. Rogmans: ,,Daarnaast scheelt de inkomstenbelasting mij al honderden euro’s.’’

Harry Rogmans hangt graag aan de grote klok dat hij het fiscale robbertje heeft gewonnen. Hij denkt dat meer Velserbroekers kunnen profiteren van een gang naar de belastingrechter. Rogmansj is al menigmaal - telkens zonder succes - tegen de hoogte van de WOZ-beschikking in beroep gegaan.

,,Nu heb ik het een keer hogerop gezocht.’’ De gemeente had de waarde van zijn woning bepaald op 278.000 euro, maar de rechter schroeft dat terug naar 246.500 euro. De rechter heeft op drie zaken gelet, zo staat in de uitspraak. Hij heeft naar de verkoopprijs van een ander, vergelijkbaar huis gekeken en geoordeeld dat de vergelijkingswoningen die de gemeente Velsen had gebruikt, verkeerd gekozen zijn. De ene is groter, de ander heeft een mooi uitzicht op de Grote Buitendijk.

In de redenering van Rogmans let de gemeente bij de waardepaling alleen op inhoudsmaat, en niet op dingen als een vrij uitzicht of een tuin op het zuiden. Nog een troef van Rogmans was dat een vergelijkbaar huis met het zijne, in dezelfde straat, eind 2009 voor het bedrag van 236.500 euro is verkocht. ,,De rechter heeft daar rekening mee gehouden.’’

Rogmans woont al 23 jaar op hetzelfde adres. Geldt de uitspraak van de rechter met terugwerkende kracht? ,,Nee, helaas niet’’, zegt hij spijtig.

bron : IJmuider Courant
comments powered by Disqus