Amsterdam plukt huiseigenaren


AMSTERDAM - De gemeentelijke aanslagen voor de huizenbelasting liggen dit jaar hoger dan de prijsdaling op de huizenmarkt rechtvaardigt. Hierdoor zijn woningbezitters dit jaar honderd tot tweeduizend euro duurder uit.

''De huizenprijzen in Amsterdam zijn afgelopen jaar gemiddeld vijf procent gedaald. Maar de aanslagen die de gemeente begin deze week heeft verstuurd liggen maar twee procent lager,'' zegt Ferdinand de Regt, jurist bij bureau WOZ Specialisten. Dit bureau behandelt jaarlijks duizenden beroepszaken waarin woningeigenaren bezwaar maken tegen te hoge aanslagen.

''Wanneer de aangeslagen woningwaarde niet drie ton, maar bijvoorbeeld 270.000 euro is, scheelt dat 106 euro aan belasting. Maar de waarde wordt ook gebruikt voor het bepalen van het fiscale eigenwoningforfait. Dat kan tot veel grotere nadelen leiden.''

In het verleden stelden veel gemeenten de woningwaarde steeds iets lager vast dan de werkelijke waarde. Sinds 2007, toen de aanslag jaarlijks werd verstuurd, zijn de aanslagen echter steeds hoger geworden, weet De Regt op grond van zijn praktijkgevallen.

Een bijkomend probleem is dat Amsterdam flinke achterstanden heeft bij het afwikkelen van bezwaarschriften. ''Alleen al over afgelopen jaar is twintig procent van de bezwaarschriften nog steeds niet beantwoord. Dat moet volgens de wet binnen één jaar zijn afgedaan.'' Hierdoor moeten veel Amsterdamse huishoudens een te hoge WOZ-aanslag voorschieten aan de gemeente.

De Vereniging Eigen Huis (VEH), heeft vorig jaar tientallen klachten ontvangen van woningeigenaren over ten onrechte afgewezen WOZ-bezwaren. De VEH gaat een meldpunt openen dat per gemeente de stand van zaken in kaart moet brengen.

In veel gemeenten wordt een inwoner pas serieus genomen als hij naar de rechter stapt. Vaak krijgt hij dan ineens een compromisvoorstel voorgeschoteld om de behandeling van de zaak af te wenden.

De VEH kreeg meldingen van inwoners die door ambtenaren onder druk zijn gezet, bijvoorbeeld als een ambtenaar voorstelt het bezwaar in te trekken in ruil voor het gedogen van een tuinhuisje waarvoor geen vergunning is aangevraagd. De VEH wil dat gemeenten ophouden burgers tegen te werken. (MARC LAAN)

bron : Het Parool
comments powered by Disqus