Openbare gebouwen toe met minder likjes verf


APELDOORN - De gemeente gaat jaarlijks 250.000 euro besparen op het onderhoud van gemeentelijke gebouwen. Dat gebeurt door het onderhoud bij openbaar toegankelijke gebouwen omlaag te schroeven, zo heeft het college besloten.

Volgens wethouder Rob Metz zullen burgers er weinig van merken.

Met de besparing van een kwart miljoen euro heeft de gemeente nog maar een deel gevonden van de ruim vier miljoen euro die in totaal op het gemeentelijk bezit (grond en gebouwen) moet worden bezuinigd. Naar de rest van het bedrag wordt de komende tijd gezocht. Mogelijk zullen ook gebouwen worden overgedragen aan andere partijen.

De gemeente bezit in totaal 375 gebouwen, waarbij tijdelijk bezit in ontwikkelingsgebieden als Zuidbroek en Haven-Centrum niet is meegerekend. Bij de gebouwen zitten grote zoals het gemeentehuis, Schouwburg Orpheus, CODA, schoolgebouwen en parkeergarages, maar ook kleinere zoals gymnastiekzalen. Samen vertegenwoordigen ze een WOZ-waarde van 350 miljoen euro. Door het onderhoud op de gebouwen te versoberen, wil de gemeente jaarlijks 250.000 euro besparen.

De gemeente doet dat door het onderhoud te verlagen van gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn, zoals het stadhuis, Orpheus en CODA, en voor gebouwen van gemeentelijke diensten en sport. Tot nu toe gold voor die groep de eis dat ze goed onderhouden moesten worden.

De gemeente neemt voortaan genoegen met een redelijk onderhoudsniveau, dat nu al geldt voor gemeentewerven, parkeergarages en gebouwen die niet toegankelijk zijn voor een breed publiek. Volgens Metz kunnen de gebouwen een slagje soberder worden onderhouden zonder dat het publiek er veel van merkt. ,,De schilder zal niet na vier jaar langskomen, maar na zes. We denken dat het kan'', zegt Metz.

De gemeente wil verder in de toekomst geld besparen door flexibel te bouwen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het kantoor van de nieuwe gemeentewerf in Apeldoorn-Zuid zo te laten ontwerpen dat het later ook als kantoor voor een ander bedrijf dienst kan doen, mocht de gemeentewerf daar sluiten.

Ook in duurzaamheid zet de gemeente een volgende stap. Zo is uitgerekend dat het energiegebruik van het gemeentelijk vastgoed met 40 procent naar beneden kan. Investeringen daarin zouden zichzelf dan ook moeten terugverdienen. De gemeente legt dit jaar nog een investeringsplan voor aan de raad. Ook het eventuele afstoten van bezit (en het onderhoud daarvan) komt dit jaar nog aan de orde.

bron : De Stentor
comments powered by Disqus