Bijdrage milieu in trek


VELUWE - Veluwenaren zijn er als de kippen bij voor subsidie op isolatiemaatregelen aan hun woning. In Harderwijk hebben al meer dan 75 woningeigenaren zich aangemeld voor maximaal 500 euro subsidie voor dak-, vloer- en of muurisolatie.

De gemeente Harderwijk dacht 25 aanvragen binnen een maand te ontvangen. Wegens de grote belangstelling is het subsidieplafond verhoogd van 12.500 euro naar 100.000 euro. Minimaal 200 woningeigenaren kunnen mee eten uit de ruif die overigens wordt gefinancieerd door de provincie Gelderland. De verhoging van het subsidieplafond wordt naar verwachting in de raadsvergadering van 20 januari 2011 formeel vastgesteld door de raad.

Spouwmuurisolatie is erg in trek. Dit levert bij een gemiddelde hoekwoning een besparing op van zo'n 800 kubieke meter gas per jaar. Dat is bijna veertig procent van het gasverbruik voor dit type woning. Het aanbrengen kost weinig tijd. De spouwmuur wordt binnen een dag geïsoleerd. Naast spouwmuurisolatie kan de subsidie ook gebruikt worden voor dak- of vloerisolatie. Als voorwaarde geldt dat de woning voor 1980 gebouwd is en de WOZ-waarde van de woning niet hoger is dan 350.000 euro. Naast Harderwijk loopt het ook in Ermelo en Putten storm met de aanvragen voor isolatiesubsidie. In Putten stromen de aanvragen voor de woning-isolatie ook al binnen, zegt wethouder Ard Kleijer. De gemeente had voor dit jaar 5000 euro hiervoor uitgetrokken en heeft het budget voor volgend jaar opgehoogd van 20.000 tot tot 25.000 euro. "Als mensen deze subsidie willen aanvragen, raad ik ze aan snel het fomulier in te sturen", benadrukt Kleijer. "Want we kunnen nog een aantal aanvragen verwerken, maar ze moeten dan wel opschieten."

Woordvoerder Sjef Oerlemans van de gemeente Ermelo kan dit beeld beamen. Want de bodem van het budget van 15.000 euro komt snel in zicht. "Wij hadden geld gereserveerd voor dertig personen. Maar we hebben al twintig aanmeldingen binnen. Wij verwachten dat die laatste tien zich voor het eind van het jaar nog wel melden". zegt Oerlemans.Nijkerk heeft ook te maken met een toename van het aantal aanvragen. Het is echter nog niet precies bekend hoe hoog dat aantal is.

In totaal stelt de provincie Gelderland voor woningisolatiemaatregelen 6,4 miljoen euro beschikbaar in 2010 en 2011.

bron : De Stentor
comments powered by Disqus