Gemeente nept huiseigenaren


AMERSFOORT - In 2011 betalen de ruim 4 miljoen huizenbezitters 200 miljoen euro te veel aan onroerendezaakbelasting (ozb).

Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Per huiseigenaar komt dat neer op vele tientallen euro's, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

De VEH, die een representatieve steekproef deed onder 103 kleine en grote gemeenten, verwacht een ozb-toename van gemiddeld 3 procent en een stijging van de rioolrechten met 5 procent. Een stijging zou alleen hebben gemogen bij een economische groei, maar ons land is juist getroffen door een crisis. Dus had de huizenbelasting moeten dalen.

De VEH baseert haar bevindingen op onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten. ,,Gemeenten blijven ondanks de crisis maar doorgaan met te veel ozb heffen," zegt Rob Mulder, directeur Strategie en Ledenbelangen van Eigen Huis.

De ozb had vorig jaar niet 4,7 procent moeten stijgen, maar 2,7 procent behoren te dalen. ,,Veel plaatsen laten de burger opdraaien voor hun lege schatkist,'' aldus Mulder.

Eigen Huis beklemtoont dat de jaarlijks toegestane stijging van de ozb is gebaseerd op een behoorlijke economische groei van 2 procent. In werkelijkheid maakte ons land de grootste recessie door sinds de Tweede Wereldoorlog.

In 2009 kromp de economie zelfs met een record van bijna 4 procent. Mulder: ,,Gemeenten hebben daar voor de ozb geen enkele rekening mee gehouden.''

Een aantal gemeenten wijkt flink af van het gemiddelde. De grootste ozb-stijgingen komt voor in de gemeente Koggenland in Noord-Holland (27,8 procent meer). (BVDL)

bron : AD
comments powered by Disqus