Bezwaren woz gemakkelijker


AMSTERDAM – Gemeentes kunnen een flinke toename van het aantal woz-bezwaren verwachten. Dat zei de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gisteren na een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde dat de bestaande hindernis, waardoor een bezwaar vaak niet eens behandeld hoeft te worden, van tafel moet.

De Hoge Raad veegde in de uitspraak de vloer aan met de zogenoemde ’Fierensdrempel’. Deze houdt in dat de gewenste woz-waarde in een bezwaar flink lager moet zijn dan het bedrag dat op de jaarlijkse beschikking staat. Is het verschil te klein, dan mocht een gemeente het bezwaar tot nu toe naast zich neerleggen.

De hindernis werd in 2005 door de Tweede Kamer ingevoerd, om de storm aan bezwaren in te dammen. Dit soort protesten levert slechts enkele tientjes aan voordeel op in de onroerendezaakbelasting (ozb)

„Maar de Hoge Raad vindt dat de woz-waarde over meer gaat dan de ozb alleen”, zegt Raymond van den Berg, fiscalist bij PwC. Dit kantoor spande een proefproces aan. „De woz is ook van invloed op het eigenwoningforfait en de waarde van een huis bij een erfenis. Dan gaat het ineens om veel hogere bedragen.”

Belastingdeskundige Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date wijst erop dat de meeste beschikkingen van 2010 al vaststaan. „Voor dit jaar is de beslissing van de Hoge Raad een dode mus. Maar voor 2011 biedt de uitspraak wel mogelijkheden. Tal van zaken vormen aanleiding om een lagere woz-waarde te vragen.”

Volgens de VNG werkt de uitspraak kostenverhogend. „Wij gaan nu in gesprek met de Tweede Kamer. Het was namelijk hun wens om het aantal bezwaren in te perken.”

bron : Telegraaf
comments powered by Disqus