Woz lager, maar ozb hoger


 BEVERWIJK -
De lokale lasten in Beverwijk stijgen volgend jaar met vier procent, oftewel 26 euro voor een gemiddeld gezin met een koopwoning van rond de twee ton. De ozb-stijging vindt plaats terwijl de woningen flink in waarde zijn gedaald.
Een gemiddeld gezin betaalde dit jaar 625 euro aan lokale belastingen. Dat wordt volgend jaar 651 euro, zo heeft de gemeente berekend.

Het gezin uit de berekening woont in een huis dat begin dit jaar nog dik 202.000 euro waard was. De waarde van dat huis is met 3,3 procent gedaald tot iets minder dan 196.000 euro.

Ondanks de waardedaling van het onroerend goed, wordt de daaraan gekoppelde belasting wel verhoogd. De gemeente heeft meer geld nodig. Vorig jaar werd via de ozb 7,2 miljoen euro van de Beverwijkers gevraagd. Dit jaar moet er een kleine drie ton euro meer binnenkomen. Dit leidt tot een ozb-verhoging van 3,5 procent.

De verhogingen vinden plaats terwijl de coalitiepartijen in de gemeenteraad hebben bepaald dat de tarieven voor de ozb alleen ‘trendmatig’ mogen worden verhoogd. Met de prijscompensatie. Die wordt voor volgend jaar geraamd op 1,5 procent.

bron : Noordhollands Dagblad
comments powered by Disqus