Voorschoten profiteert van buurgemeenten


 VOORSCHOTEN - De Voorschotense economie ontwikkelde zich in 2009 in lijn met heel Nederland. Buurgemeenten deden het beter. Daardoor bleef de werkloosheid in het crisisjaar hier ook bescheiden. Woningen zijn ondanks een toenemende leegstand in het dorp nog steeds erg duur. Dat meldt Voorschoten.online.

Rabobankonderzoeker Willem van der Velden presenteerde deze uitkomsten dinsdagavond aan 200 leden van de coöperatieve bank tijdens het jaarlijkse ledenseminar.

Vergeleken met de Leidse regio maakte Voorschoten in 2008 en 2009 een soms tegengestelde ontwikkeling door. Het economisch presteren van het dorp ging terug van goed naar net voldoende, terwijl de regio zich verbeterde van licht onvoldoende naar ruim voldoende. Het bedrijfsleven wist zowel plaatselijk als regionaal een bovengemiddelde winstgroei te realiseren, terwijl de productiegroei achterbleef. 

In Voorschoten werd wel minder dan gemiddeld geïnvesteerd. En op het gebied van werkgelegenheid scoort het dorp negatief. Woningen zijn in Voorschoten een stuk minder betaalbaar dan gemiddeld in het land. De WOZ-waarde bedraagt gemiddeld drie ton. De werkgelegenheid in het dorp die in de jaren 2000-2002 een flinke groei kende, daalde daarna terug tot het niveau van het begin van het millenium om vervolgens rond het niveau van 2001 te stabiliseren. Toch is de werkloosheid hier lager dan in de buurgemeenten. Veel Voorschotenaren zijn daar aan het werk. En dus profiteert het dorp van de buren.
 
bron : Unity FM
comments powered by Disqus