Ook proceskostenvergoeding bij


 Een woningeigenaar heeft ook recht op een proceskostenvergoeding als de rechtsbijstand verleend is op basis van "no cure no pay".

De woningeigenaar maakt met behulp van adviesbureau 'WOZ-specialisten' bezwaar tegen de WOZ-waarde van zijn woning. Het adviesbureau dient een bezwaarschrift in en verzorgt een taxatierapport. De gemeente komt volledig aan het bezwaar van de woningeigenaar tegemoet. Ook krijgt hij een vergoeding van de kosten van door een derde verleende rechtsbijstand (€ 218).

Taxatiekosten niet vergoed

De vraag die nu nog overblijft is of de woningeigenaar ook in aanmerking komt voor een vergoeding van taxatiekosten. De gemeente beantwoordt deze vraag ontkennend omdat volgens haar deze kosten niet op de woningeigenaar drukken.

"No cure no pay"


Rechtbank Breda beslist dat ook rechtsbijstand verleend op basis van "no cure no pay" voor vergoeding in aanmerking komt. De gemeente moet de taxatiekosten ook vergoeden. Met het adviesbureau heeft de woningeigenaar de afspraak dat hij nooit meer moet betalen aan het adviesbureau dan het bedrag dat door de gemeente aan proceskosten wordt vergoed. Deze afspraak houdt volgens de rechtbank echter niet in dat de woningeigenaar geen proceskosten maakt of zal maken. Het feit dat de hoogte van de geldvordering van het adviesbureau op de woningeigenaar nog kan wijzigen of het feit dat de woningeigenaar mag wachten met betaling betekent niet dat de kosten niet op hem drukken.

Volledige proceskostenvergoeding


De rechtbank verklaart het beroep gegrond en beslist dat de gemeente de taxatiekosten van € 275 in het geheel moet vergoeden. Daarnaast kent de rechtbank een proceskostenvergoeding toe van € 218,- voor de bezwaarfase en € 437,- voor de beroepsfase. In totaal moet de gemeente € 930 vergoeden.
 
bron : Plein +
 
 
comments powered by Disqus