Alle Hillegomse ondernemers moeten meebetalen


Hillegomse ondernemers moeten vanaf volgend jaar een vaste financiële bijdrage leveren aan het plaatselijke ondernemersfonds. Met dat geld kan bijvoorbeeld collectieve beveiliging op bedrijventerreinen of sfeerverlichting in de Hoofdstraat worden bekostigd.

Ondernemers betalen een bijdrage op basis van de WOZ-waarde van hun pand. Voor een gebouw van een half miljoen moet straks bijvoorbeeld ruim 150 euro per jaar worden afgedragen, zo is de verwachting.

Ondernemersvereniging IRH heeft zich lang ingezet voor het fonds. Slechts ruim tien procent van de lokale ondernemers is lid van de IRH. Weinigen betalen dus voor veel free riders. Het college heeft zich achter de plannen geschaard. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan.

Hillegom wordt opgedeeld in clusters, zoals koopcentrum, Zuid en Noord. Een stichting, bestaande uit ondernemers, zal zeggenschap krijgen over de besteding van geld uit het fonds. Naar verwachting wordt per jaar bijna 120.000 euro gestort.

Volgens IRH'er Johan van Dijk van BusinessClub Hillegom zijn de meeste ondernemers vóór het in het leven roepen van een fonds. Hij stelt dat onder meer naar aanleiding van een informatieavond, toen volgens hem weinig tegengeluiden werden gehoord. Van Dijk hoopt ondernemers die wel sceptisch zijn te overtuigen met argumenten.

bron : IJmuider Courant

comments powered by Disqus