Bezwaar maken WOZ kan wél - FD 30 oktober 2010


Wie wil, kan nu alsnog zijn laatste WOZ-beschikking aanvechten

Jeroen Koot

Amsterdam

Goed nieuws voor de huizenbezitter. Wie ongelukkig is met de waarde die de gemeente dit jaar aan het huis toekende (de zogeheten WOZ-waarde), kan daar alsnog tegenin gaan. Een recente uitspraak van de Hoge Raad maakt dit mogelijk , gecombineerd met de ruimte die de wet biedt als partners de fiscale lasten van een woning delen.

Vorige week stelde het hoogste rechtsorgaan dat huizenbezitters altijd bezwaar moeten kunnen maken tegen hun WOZ-waarde. Sinds 2005 kon dit alleen als de werkelijke waarde meer dan enkele procenten van de WOZ-prijs afweek, anders werd het bezwaar ongegrond verklaard. Maar volgens de Hoge Raad is deze zogeheten Fierensmarge onacceptabel. Sommige huiseigenaren betalen er immers meer belasting door dan eigenlijk zou hoeven. Zelfs al gaat het maar om enkele tientjes.

Maar de verandering werkt pas door in de beschikkingen die straks op de mat vallen. Toch is er een mogelijkheid om ook de afgelopen taxaties te bevechten. Gemeenten sturen hun beschikking doorgaans maar naar één persoon: bijvoorbeeld naar de man des huizes. De vrouw des huizes weet daardoor formeel van niets. Als zij kan aantonen dat zij wel meedraagt in de fiscale lasten, dan mag zij bij de gemeente een beschikking opvragen waarin de WOZ-waarde staat vermeld. Als zij die krijgt, mag zij bezwaar maken. En in dit bezwaar is de Fierensmarge nu niet meer toegestaan. Op die manier kan iedereen die een woning deelt alsnog zijn WOZ-waarde aanpakken. Volgens Ferdinand de Regt, directeur van het juridisch bureau WOZ-specialisten, zijn er nu al particulieren die van deze methode gebruikmaken.

De Waarderingskamer, verantwoordelijk voor een juiste vaststellingen van de WOZ-waarde, beaamt de mogelijkheid. 'We vragen ons af of veel mensen dit doen, want vaak gaat het om een klein bedrag', zegt een woordvoerder. 'Maar de wet geeft deze ruimte.'

comments powered by Disqus