Niet eens met de WOZ-taxatie? | BNdeStem 22 februari 2014


GEERTRUIDENBERG - Niet eens met de WOZ-taxatie? Moet je dan gebruik maken van een no cure no pay aanbod van een commerciële WOZ-specialist. "Loont niet", vindt de gemeente Geertruidenberg. "Loont om de duvel wel", zeggen de aanbieders van gratis WOZ-bezwaarschriften.
Loont wel. En veel soms, bewijzen stukken die deze krant in handen kreeg. Wat blijkt? 
Dankzij interventie van een door de gemeente vermaledijd gratis adviesbureau verminderde de -taxatie van een pand in de gemeente Geertruidenberg met tweederde. De eigenaren, tevens erfgenamen, zagen daardoor een aanslag erfbelasting die, volgens wettelijk voorschrift op de WOZ-waarde is gebaseerd, met maar liefst 30.000 euro omlaag gaan. 
"Die bureaus kosten de gemeente veel geld. Daalt de WOZ-waarde met 10.000 euro, dan is de aanslag 11,79 goedkoper, maar de procedure kost de gemeente 728 euro." 
Dat rekenvoorbeeld presenteert Geertruidenberg in een brief die een dezer dagen bij huiseigenaren met de WOZ-aanslag in de bus valt. 
De gemeente: "Beter dan een kostenverhogend bureau inschakelen: maak een gratis afspraak met een taxateur van de gemeente." 
"Misleiding of vergissing?",vroeg mr. Marieke Hasselman van het in Zevenbergen gevestigde bureau WOZ-specialisten zich eerder in deze krant af. Zij betoogde dat de gemiddelde correctie niet 10.000 maar 38.000 euro is. 
Vast staat dat de eigenaren van het eerder genoemde pand zich getild voelden door de eerste WOZ-aanslag. Die WOZ-taxatie bezorgde hen een aanslag erfbelasting van 50.000 euro, die ze niet konden betalen omdat het pand nog niet verkocht was. 
Een pand dat voor het door de gemeente getaxeerde bedrag ook niet te verkopen was. 
Ze namen Tom van den Berg van het in heel Nederland opererende, en ook in Geertruidenberg gevestigde bureau in de arm. Van den Berg kan er nog om lachen: "Tja, worden wij een beetje weggezet als oplichters. Nou, dat pand is een mooi voorbeeld van een gemeentelijke miskleun! Onleefbaar. Onbegrijpelijk dat daar iemand heeft kunnen wonen. Een aanrecht van tachtig jaar oud, een douche van zestig jaar, lekkend dak, kapotte goten, vocht overal, minstens 60.000 euro nodig om het op te knappen." 
Namens een bureau met twintig medewerkers, diende Van den Berg een bezwaarschrift in. Het resultaat: een ruim 80.000 euro lagere taxatie. En een 30.000 euro lagere aanslag erfbelasting. De rekening van Van den Berg voor zijn inbreng: 50 euro per uur, totaal van 352 euro, plus nog 248 euro voor de makelaar voor een taxatierapport. 
Die verkocht het pand voor een derde van de aanvankelijk door de gemeente getaxeerde WOZ-waarde. 
Van den Berg: "Weet je hoe het misloopt? De gemeente vergelijkt met gelijke panden. Gemoderniseerd met cv en eigentijdse voorzieningen. Dit onderkomen pand zagen ze jaren alleen van de buitenkant, met één oogopslag getaxeerd. Het tragische is dat degene die er woonde, jaren onwetend, een te hoge WOZ-belasting betaalde." 
Volgens de gemeente Geertruidenberg gaat het om 'een uniek geval'. Van den Berg wil best toegeven dat het voorbeeld wellicht extreem is maar, zegt hij: "Geertruidenberg kan zelfverzekerd beweren dat de burger ons niet in moet schakelen. Dat het om niet meer dan een tientje gaat. Kom op! Feit is dat een gemeente gigantisch mis kan kleunen. Ik heb ook een voorbeeld in de Grote Kerkstraat in Raamsdonksveer. Daar halveerde, na bezwaar, de WOZ-taxatie van 200.000 naar 100.000 euro. Een industrieel pand op de Dombosch ging van 12 miljoen naar 10 miljoen." 
Van den Berg stelt dat in 72 procent van de gevallen degene die bezwaar maakt, gelijk krijgt. Dat betekent dat gemeentelijke taxaties in het algemeen in minder dan 30 procent van de gevallen juist zijn: "Toch zegt Geertruidenberg, vertrouw op ons! Maar wie neemt het vliegtuig naar New York als je minder dan dertig procent kans hebt, dat je goed aankomt?" 
Reactie van de gemeente: "Het percentage terechte bezwaren van burgers die rechtstreeks bij de gemeente bezwaar maken, zonder tussenkomst van een bureau, ligt op 70 procent." 
De Vereniging Eigen Huis denkt dat er nog een andere oplossing is. Woordvoerder Hans André de la Porte: Laat inwoners zelf mee de WOZ-waarde bepalen. In Tilburg is daarmee een proef gedaan en dat werkt heel goed." 
Tja, wij worden door de gemeente een beetje weggezet als oplichters

Bron : BNdeStem
comments powered by Disqus