Steeds meer burgers maken bezwaar tegen de ozb-aanslag - Brabants Dagblad 18 maart 2013


door Domien van der Meijden

DEN BOSCH - Gemeenten voelen steeds vaker de hete adem in de nek van bureaus die namens woningbezitters bezwaar maken tegen de hoogte van de onroerendzaakbelasting. Vorig jaar maakte 3,6 procent van alle 4,7 miljoen woningbezitters bezwaar tegen de ozb-aanslag. Dit jaar wordt een flinke groei aan bezwaren verwacht. Dat komt doordat de huizenprijzen fors dalen, terwijl de ozb-aanslag stijgt. Veel mensen voelen zich daarbij gepakt omdat bij de bepaling van de waarde van de woningen (woz-waarde) het prijspeil van een jaar geleden wordt gehanteerd, terwijl de waarde in 2013 zeker alweer 7 procent lager ligt (zie voorbeeld Volder Boxtel).

Bureaus als WOZ-Specialisten, dat landelijk opereert, spinnen er garen bij. Vorig jaar nam dat bedrijf tienduizend bezwaren in behandeling namens woningbezitters. "Nu overal de aanslagbiljetten op de deurmat vallen, staat de telefoon roodgloeiend. We hebben nu al 30 procent meer aanmeldingen dan vorig jaar. Terwijl de bezwaartermijn amper loopt", zegt Ferdinand de Regt van WOZ-Specialisten.

In ongeveer de helft van de gevallen hebben bezwaarmakers succes. Dat komt doordat gemeenten taxaties niet goed uitvoeren en in veel gevallen afwijken van referentiewoningen (voorbeeldwoningen). Bij WOZ-Specialisten kon na de procedure worden vastgesteld dat bij een groot aantal klanten er gemiddeld 130 euro voordeel werd gehaald en dat de woz-waarde, door gemeenten in beeld gebracht, er gemiddeld 33.000 euro naast zat.

In toenemende mate werpen werkloze makelaars zich op voor bezwaarmakers en zien ze er een nieuwe broodwinning in. "De bezwaarmakers hoeven niet te betalen. De bureaus krijgen bij een succesvolle procedure van de gemeenten een wettelijke vergoeding uitgekeerd. Bij een behandeling in de bezwaar- en beroepcommissie van de gemeente is dat 248 euro. Als het tot een hoger beroep bij de rechtbank komt, vangt het bureau 438 euro. Soms moet er ook nog voor honderd euro een extra taxatie aan te pas komen."

Gemeenten wapenen zich steeds meer tegen deze werkwijze van bureaus die gratis procederen en geven veel voorlichting aan burgers die 'mogelijk aan een bezwaarschrift denken'. Boxtel houdt extra spreekuren, Den Bosch heeft een telefoonpanel opgetuigd. Dat panel voorkwam in 2012 al dat er niet nog eens 12 procent meer burgers bezwaar maakten.
In Tilburg is al een paar jaar een woz-pilot. Woningbezitters uit Tilburg-Noord, en nu ook uit Tilburg-West, kunnen met een webapplicatie in de bibliotheek helemaal volgen hoe de woz-waarde van hun woning is opgebouwd. Ze kunnen hun eigen adres aan- klikken en zien welke gegevens Tilburg gebruikt. "Dat geeft hen inzicht. En zij kunnen ook veranderingen, die wij niet weten, doorvoeren in het computerprogramma. Daarmee wordt hun woz-waarde aangepast en dus ook de hoogte van de ozb. Wij controleren dan overigens wel of bijvoorbeeld een aanbouw er niet staat of zo. We kunnen nog niet zeggen hoeveel, maar deze aanpak voorkomt veel bezwaarschriften. Daarom willen we de pilot in de toekomst voor heel Tilburg invoeren", vertelt David Chapman van de gemeente Tilburg.

comments powered by Disqus