Voordeel van 87,33 euro per jaar - Brabants Dagblad 1 maart 2013


door Ad Rijken
BOXTEL - De verontwaardiging is de laatste jaren doorgaans groot als de WOZ-beschikking op de deurmat valt. Daar geeft de gemeente in aan wat de waarde is van iemand zijn huis en wat hij op basis daarvan aan onroerende zaakbelasting moet betalen. "Als ze er dat voor willen geven, mogen ze het hebben", en vergelijkbare verzuchtingen slaakt menig huiseigenaar.


Die verontwaardiging is voor een deel terug te voeren op een bijna onuitroeibaar misverstand. Namelijk dat de WOZ-beschikking aangeeft wat een huis op dit moment waard is. Dat is niet zo. De WOZ-beschikking geeft aan wat de waarde op de peildatum was. En die ligt op 1 januari van het voorafgaande jaar. Ruim een jaar geleden dus. In een tijd van snel dalende huizenprijzen ligt de WOZ-waarde dus een stuk hoger dan wat het huis op dit moment opbrengt.
De Consumentenbond heeft becijferd dat jaarlijks 'slechts' 3,5 procent van de huiseigenaren bezwaar maakt. Voor gemeenten betekent dat echter toch nog steeds een stortvloed van bezwaarschriften.
Gevoed door het misverstand spelen steeds meer instanties en bedrijven in op het ongenoegen van de huiseigenaar. WOZ-specialisten rekent voor wat het scheelt als, bijvoorbeeld, de gemeente Boxtel de waarde van mijn woning heeft vastgesteld op 250.000 euro terwijl de eigenaar denkt dat het niet meer dan 225.000 zou moeten zijn. Voordeel per jaar: 87,33 euro.
Feit is overigens wel dat bezwaar maken vaak loont. Belastingtip van de Consumentenbond: maak bezwaar tegen de WOZ.

comments powered by Disqus