OZB gaat dit jaar fors omhoog - Leidsch Dagblad 1 februari 2013


door eric-jan berendsen leiden - Ondanks de crisis moeten huizenbezitters dit jaar fors meer betalen aan onroerendezaakbelasting (ozb) dan in 2012. Het tarief voor deze lokale last is in veel gemeenten flink verhoogd.

Dat komt naar voren uit een onderzoek onder 292 van de 408 gemeenten in Nederland. Hieruit blijkt dat de stijging van het tarief voor de onroerendezaakbelasting gemiddeld 7,6 procent bedraagt.

Bijna zestig gemeenten zadelen hun inwoners op met een tariefstijging van minstens tien procent en er zijn uitschieters van zelfs honderd procent, zo meldt juridisch dienstverlener woz-specialisten.

Uit het onderzoek blijkt dat de ozb in Alphen aan den Rijn stijgt met bijna 8,5 procent. In Kaag en Braassem gaan de lasten met iets meer dan tien procent omhoog, in Leiden met 2,67 procent en in Leiderdorp bedraagt de toename 6,4 procent. Ook Lisse moet er aan geloven: plus 4,97 procent. Noordwijk stijgt met 3,18 procent, Noordwijkerhout met 4,04 procent, Voorschoten 1,75 procent en Zoeterwoude met 4,55 procent.Belasting

De ozb is een belasting die gemeenten aan bezitters van een eigen woning opleggen. Bij alle huizenbezitters valt een dezer dagen de ozb-beschikking op de deurmat. De ozb is een vast percentage van de taxatiewaarde van een huis. De gemeente bepaalt die waarde in het kader van de wet waardering onroerende zaken (woz). Ook gebruikers van bedrijfspanden betalen ozb. Huurders hoeven dat sinds 2006 niet meer.

De taxatiewaarde van het onroerend goed is ook de grondslag voor andere heffingen zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing. De gemeente mag de ozb jaarlijks aanpassen. Daarin bestaat veel vrijheid en daarom verschillen de tarieven per gemeente. Dalen de huizenprijzen, dan verhoogt een gemeente vaak het ozb-percentage om toch tot een sluitende begroting te komen. Een lagere woz-waarde kan zo dus toch tot een hogere ozb-aanslag leiden.Lasten

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat de stijging van de lokale lasten wordt beperkt tot de inflatie. Volgens de vereniging mogen gemeenten een eventueel tekort op de begroting niet afwentelen op eigenwoningbezitters door de ozb-tarieven te verhogen.Winst

De VEH wil ook dat sommige taken van waterschappen en gemeenten worden samengevoegd. Zo zouden de waterschapslasten omlaag kunnen. De organisatie van woningbezitters zegt zelf met een lijst te komen, waarop per gemeente wordt vermeld hoeveel euro's inwoners meer betalen aan ozb.

comments powered by Disqus