Onvrede groeit over WOZ-waarde van huis - AD 31 januari 2013


ROTTERDAM Tot grote ergernis van woningbezitters leiden de dalende huizenprijzen niet of nauwelijks tot lagere WOZ-waarden. In een aantal extreme gevallen is die zelfs gestegen. Dat signaleert WOZ-Specialisten, een bedrijf dat namens woningbezitters bezwaar aantekent. WOZ-Specialisten en Vereniging Eigen Huis verwachten dat dit jaar meer burgers in verweer gaan.

Bij WOZ-Specialisten heeft zich nu al bijna een kwart meer klagers gemeld ten opzichte van vorig jaar. ,,Veel mensen zijn het oneens met de WOZ-waarde, omdat zij de huizenprijzen in hun omgeving wel flink zien dalen, maar die daling niet terugzien op hun beschikking,'' reageert directeur Ferdinand de Regt van WOZ-Specialisten. ,,En als de waarde van de woning wel op papier is afgenomen, is de kans vervolgens groot dat de eigenaar onder de streep hetzelfde of meer geld kwijt is dan vorig jaar, door de stijging van de gemeentelijke lasten. Burgers voelen zich gepakt door gemeenten en proberen met het bezwaar alsnog hun recht te halen, verklaart De Regt.

Veel gemeenten hebben dit jaar al vroeg de WOZ-beschikking verstuurd. Huiseigenaren hebben tot 6 weken na de dagtekening van de brief de tijd een bezwaarschrift in te dienen. Daarin moeten ze aangeven waarom de vastgestelde woningwaarde in hun ogen niet klopt. Dit kan als bijvoorbeeld blijkt dat vergelijkbare huizen in de buurt voor een lager bedrag van de WOZ-waarde zijn verkocht. Als zij nul op het rekest krijgen, kunnen ze hun zaak aan WOZ-bedrijven overlaten.

,,Door de terugloop van het aantal verkochte woningen, kunnen gemeenten moeilijker een juiste WOZ-waarde vaststellen. Juist daarom kan het lonen bezwaar aan te tekenen, reageert Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

Op de WOZ-waarde zijn allerlei belastingen gebaseerd, zoals de onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait.

Eigen Huis bepleit al langer een ander systeem van lastenverdeling, zoals een ingezetenheffing, waarbij huurders en huiseigenaren meebetalen aan de kosten van gemeentelijke voorzieningen.

comments powered by Disqus