Ozb-tarief fors hoger - De Telegraaf 31 januari 2013


door Sameer van Alfen AMSTERDAM, donderdag Het tarief voor de onroerendezaakbelasting (ozb) is in veel gemeenten flink verhoogd. Huizenbezitters moeten hierdoor fors meer betalen aan deze lokale last dan vorig jaar.

Dat komt naar voren uit een onderzoek bij 292 gemeenten. Hieruit blijkt dat de stijging van het ozb-tarief gemiddeld 7,6% bedraagt. Bijna zestig gemeenten zadelen hun inwoners op met een plus van minstens 10 procent en er zijn uitschieters van zelfs 100 procent, aldus juridisch dienstverlener WOZ-specialisten.

Bij veel Nederlanders ploft dezer dagen de gemeentelijke ozb-beschikking op de deurmat. Het tarief dat een gemeente hanteert, is belangrijk voor de hoogte van de ozb. Dat wordt namelijk vermenigvuldigd met de waarde die de gemeente op het huis heeft geplakt, de zogeheten woz-waarde.

De tarieven blijken dus fors gestegen , zegt juridisch expert Ferdinand de Regt. Dat zou niet zo erg zijn als de woz-waarde met hetzelfde percentage zou dalen. Maar dat blijkt vaak niet het geval, waardoor burgers per saldo meer kwijt zijn aan ozb.

Sterker, bij deze krant zijn gevallen bekend van beschikkingen waar de gemeente zowel het ozb-tarief als de woz-waarde heeft opgeschroefd. Dit geldt bijvoorbeeld in Amersfoort, Lelystad en Lansingerland. Inwoners tasten volledig in het duister waarom hun woning ondanks de malaise op de woningmarkt toch in waarde stijgt.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wilde gisteren niet ingaan op de lijst. Wij wachten op maart, wanneer het complete plaatje van alle 408 gemeenten bekend is. Dan is ook bekend met hoeveel de woz-waarden gemiddeld zijn gedaald of gestegen.

De Vereniging Eigen Huis zegt komende maand met een eigen lijst te komen, waarin per gemeente wordt vermeld hoeveel euro's inwoners meer of minder betalen aan ozb. Wel is het zo dat deze belasting een bron van ergernis is. Woningbezitters voelen zich altijd bekocht.

Huizenbezitters linken de woz-waarde van hun huis vaak alleen aan de ozb. Maar de hoogte hiervan is ook van invloed op bijvoorbeeld het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de eigen bijdrage voor zorginstellingen.

 

comments powered by Disqus