'Parasieten' in bezwaar tegen WOZ-waarden winnaars van de crisis - NRC Handelsblad 7 januari 2013


Ze houden kantoor in het voormalige gemeentehuis van Zevenbergen, een statig pand. Vanuit die locatie maakt juridisch dienstverlener WOZ-specialisten namens huizenbezitters bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde bij de gemeente.

Het bedrijf zegt beter te worden van de malaise op de woningmarkt. Sinds de oprichting in 2009 heeft het bedrijf de vraag ieder jaar ongeveer zien verdubbelen. ,,Het is crisis, dus iedereen zoekt naar manieren waarop ze kunnen bezuinigen", zegt medeoprichter Ferdinand de Regt (33). En de WOZ-waarde blijkt niet zelden een post waarop huizenbezitters kunnen besparen.

De WOZ-waarde, een absoluut getal dat jaarlijks voor elke woning wordt vastgesteld door de gemeente, is bepalend voor de hoogte van verschillende belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en het eigenwoningforfait. Een lagere WOZ-waarde scheelt dus geld. Huiseigenaren maken dan ook graag bezwaar tegen die taxatie van de gemeente.

Daar speelt WOZ-specialisten op in. Het bedrijf neemt de huizenbezitter het klusje uit handen en doet dat nog gratis ook. Afgelopen jaar kregen ze zo'n tienduizend aanvragen binnen. In 70 procent van de gevallen ging de WOZ-waarde omlaag. Klanten bespaarden, zo claimt het bedrijf, gemiddeld 130 euro netto.

Een aanvraag bij WOZ-specialisten regelt een klant online, door het bedrijf te machtigen en benodigde documenten te uploaden. ,,In het begin waren klanten nog argwanend over het feit dat we geen vergoeding vragen", vertelt De Regt. Hij lacht. ,,Sommige klanten kwamen hier speciaal langs, om te kijken of we wel te vertrouwen zijn."

WOZ-specialisten werkt op basis van no cure no pay. Als de aangevochten WOZ-waarde gelijk blijft, hoeft de klant niks te betalen en verdient het bedrijf niets. Bij een verlaging moet de gemeente als verliezende partij de proceskosten betalen. In het geval van een bezwaar vergoedt de gemeente 218 euro per proces-handeling. In het geval van een beroep bij de rechtbank, als de gemeente het bezwaar heeft afgewezen, is dat 437 euro. De winst voor WOZ-specialisten zit er dan in dat zij vaak minder kosten hoeven te maken voor het proces dan het bedrag dat de gemeente daarna moet vergoeden.

Ook de concurrenten boeren goed. Het eveneens jonge WOZ-consultants - bijna dezelfde naam maar een ander bedrijf - zag het aantal aanvragen van particulieren het afgelopen jaar verdubbelen naar zesduizend. Hetzelfde geldt voor het net iets oudere Previcus, met drieduizend aanvragen de derde speler op de markt. ,,Het aantal aanbieders zal toenemen", voorspelt Jos Oosters, directeur van WOZ-consultants. ,,De taart is zo ongelooflijk groot."

De WOZ-waarde beweegt mee met de huizenprijzen. Vorig jaar lag de gemiddelde WOZ-waarde volgens het CBS op 232.000 euro, 2 procent lager dan een jaar eerder. Dit jaar wordt een verdere daling verwacht. Voor bedrijven als WOZ-specialisten betekent dat echter toch meer klandizie. ,,Omdat het door de gemeente vastgestelde ozb-tarief procentueel wél stijgt", zegt compagnon en medeoprichter Marieke Hasselman (30). ,,Mensen zien hun huis minder waard worden en de kosten stijgen. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel."

Niet iedereen is enthousiast over de opkomst van de bezwaarpraktijken. De Waarderingskamer, het orgaan dat toezicht houdt op de uitvoering van de Wet WOZ, begrijpt dat mensen de bezwaarprocedure graag gratis door een ander laten doen, maar heeft ook kritiek. ,,Het is natuurlijk niet gratis", zegt bestuurder Ruud Kathmann. ,,De gemeente moet betalen voor de proceskosten. Dat zijn publieke middelen."

WOZ-specialisten is bekend met de kritiek. Ze krijgen het ook wel in onvriendelijker termen te horen. De Regt zucht. ,,De parasieten van de samenleving, zo worden we genoemd op sociale media. Omdat onze proceskosten het bedrag dat de woningbezitter terugkrijgt soms ver overstijgen." Toch herkent het bedrijf zich niet in het commentaar.

Natuurlijk, in de eerste plaats is WOZ-specialisten een onderneming. ,,We moeten omzet draaien en salarissen betalen", erkent De Regt, die de hoogte van de omzet niet wil vertellen. Maar daarnaast dicht het bedrijf zichzelf een maatschappelijke taak toe. ,,Burgers durven niet altijd goed tegen de overheid op te staan", zegt Hasselman. ,,Wij helpen fouten te corrigeren."

Als het aan WOZ-specialisten ligt, zorgen zij ervoor dat het aantal te hoog vastgestelde WOZ-waarden afneemt. Bang voor een einde van hun praktijk zijn ze niet. ,,Dan gaan we parkeer- en verkeersboetes aanvechten", zegt De Regt. ,,Daar valt nog een wereld te winnen."

Huis minder waard, kosten stijgen - een ongemakkelijk gevoel

10.000

Vorig jaar maakte juridisch dienstverlener WOZ-specialisten voor zo'n tienduizend huizenbezitters bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. In 70 procent van de gevallen leidde dat inderdaad tot een verlaging.

De economische crisis kent vele verliezers. Wereldwijd zijn beurskoersen weggezakt, miljoenen mensen raakten hun baan kwijt en bedrijven vallen om. Maar er zijn ook ondernemingen die profiteren. Een serie over de winnaars van de crisis.Vandaag: WOZ-bezwaarmakers.

comments powered by Disqus