WOZ-bureaus rukken op - AD 18 december 2012


UTRECHT Bureaus die namens woningeigenaren op no-cure-no-pay-basis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zijn een groeiende plaag voor gemeenten. De bedragen die gemeenten kwijt zijn aan dit soort bedrijfjes zijn de afgelopen 2 jaar opgelopen tot ettelijke miljoenen euro's.

En het einde is nog lang niet in zicht, waarschuwt de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen (LVLB). Bij deze vereniging zijn ruim dertig grote gemeenten aangesloten. De LVLB wil maatregelen om de vergoedingen die dit soort bedrijven vangen, in te perken.

De bureaus folderen huis aan huis en bellen burgers op met het verzoek of ze hun de bezwaarschriften voor de WOZ-aanslagen kosteloos uit handen mogen nemen. Wanneer de WOZ-waarde van het onroerende goed uiteindelijk omlaaggaat, merkt de burger dat in zijn portemonnee. De belastingaanslag daalt met een paar euro of een paar tientjes, aldus de vereniging.

Voor de bureautjes is de winst echter vele malen groter, waarschuwt LVLB-bestuurslid Jan Vonk, tevens hoofd van de afdeling Belastingen van de gemeente Utrecht. Als de WOZ-waarde daalt, kunnen zij namelijk alle gemaakte kosten bij de gemeente declareren.

Volgens Vonk gaat de teller al lopen als de gemeente op basis van het eerste bezwaarschrift de WOZ-waarde bijstelt. De gemeente moet dan op basis van de wet de kosten betalen die deze bedrijfjes gemaakt hebben. ,,Gemiddeld ligt dat tussen de 400 en 600 euro. De bedragen stijgen verder wanneer de bezwaarmaker de WOZ-aanslag aanvecht bij de rechter of in cassatie gaat en daar gelijk krijgt. In dat geval moet de gemeente ook de proces- en griffiekosten betalen. Dat kan oplopen tot 3000 euro per bezwaar.''

WOZ-specialisten, een van de bedrijven die namens burgers bezwaar aantekenen, noemt het onzin dat de sector `woekerwinsten' boekt. ,,Dat soort hoge bedragen is een uitzondering. Dat gebeurt alleen als er tot aan de Hoge Raad wordt geprocedeerd, en dat is zeldzaam. Gemiddeld verdienen wij 180 euro per zaak, reageert directeur Ferdinand de Regt van WOZ-specialisten, dat sinds 3 jaar actief is.

Volgens De Regt zijn bedrijfjes als het zijne veel gemeenten een doorn in het oog. ,,Wij maken het burgers makkelijk om bezwaar te maken. Door strengere regels hopen gemeenten het groeiende aantal bezwaren af te remmen.

Dat beaamt Vereniging Eigen Huis (VEH). Die consumentenorganisatie verwacht, net als WOZ-specialisten, het komend jaar een hausse aan bezwaren. Gemeenten zouden volgens hen geen last hebben van dit soort bedrijfjes, als ze bezwaarschriften van burgers serieus zouden nemen of als zij meer moeite zouden doen om een pand juist te taxeren.

De commerciële bureautjes kunnen zo floreren, omdat de gemeenten sinds 2 jaar gedwongen zijn zo exact mogelijk de waarde van de woningen te bepalen. De Hoge Raad haalde destijds een streep door de zogeheten Fierensmarge. Die gaf de gemeenten de ruimte bij hun WOZ-aanslag een marge van 5 procent aan te houden. Deze marge is in strijd met het Europese recht, oordeelde de Hoge Raad.

tonnen

Volgens LVLB-bestuurslid Vonk is de gemeente Utrecht dit jaar ruim 2 ton kwijt aan bedrijfjes zoals WOZ-specialisten. Drie jaar geleden was dit nog 7000 euro. In Den Haag is vorig jaar het aantal WOZ-bezwaren van gemachtigden (inclusief commerciële kantoortjes) ten opzichte van 2007 gestegen van 2935 naar 10.170. Vorig jaar was de Hofstad al een ton kwijt aan alleen voor dit doel gemaakte proceskosten.

Rotterdam ziet dat WOZ-bedrijfjes vooral pandjesbazen benaderen, zodat ze makkelijk veel geld kunnen opstrijken. Tegen deze `oneigenlijke' praktijken heeft Rotterdam dit jaar maatregelen genomen, zegt woordvoerder Bert Brehm.

comments powered by Disqus