Hoe wordt de WOZ-waarde bepaalt? De gemeente stelt het vast
Hoe WOZ-waarde bepalen? De gemeente stelt de WOZ-waarde in de eerste 8 weken van het jaar vast. Door het jaar heen voert de gemeente de permanente marktanalyse uit. Hierbij kijken ze voor welke bedragen woningen worden verkocht en in welke staat de woning verkeerde ten tijde van de verkoop.
Aan de hand van de verkochte woningen wordt via een model bepaald wat de waarde van uw woning zou moeten zijn. De gemeente bepaalt daarbij wat de waarde van uw woning was op 1 januari van het vorige jaar. Hebben er verbouwingen plaatsgevonden, dan worden deze tot 1 januari van het belastingjaar meegenomen in de waardering.
Het taxatieverslag
Veel gemeenten stellen het taxatieverslag van uw woning digitaal beschikbaar. Is dit in uw gemeente niet het geval? Dan kunt u het taxatieverslag van de gemeente opvragen bij de gemeente. Dat kan de WOZ-waarde bepalen. Op het taxatieverslag naar de gegevens van uw eigen woning, maar ook de woningen waarmee uw woning wordt vergeleken. Zo kunt u zien of de gemeente de beste verkoopcijfers heeft gebruikt in de waardering.
Wat is de WOZ-waarde?
Om iets te kunnen vinden van de WOZ-waarde moet u natuurlijk eerst weten wat de WOZ-waarde is. Veel mensen denken dat de WOZ-waarde lager moet zijn dan de verkoopwaarde van de woning. Dit is echter niet het geval. Echter, de WOZ-waarde loopt wel 1 jaar achter op de huidige markt. In een sterk fluctuerende markt kan de WOZ-waarde dan ook sterk afwijken van de marktwaarde van de woning.
De WOZ-waarde is de prijs die de meest biedende gegadigde bereid is voor uw woning te betalen. Daarbij dient de verkoop na de beste voorbereiding te zijn verkocht.
De woning waarmee uw woning wordt vergeleken dienen ongeveer tussen jaar voor en een jaar na de waardepeildatum te zijn verkocht. Met eventuele verschillen tussen uw woning en de verkochte woningen wordt rekening gehouden.
Is uw woning zelf rond de waardepeildatum verkocht? Dan is uw eigen verkoopcijfer leidend. Ook dan wordt er rekening gehouden met eventuele aanpassingen die zijn gedaan na aankoop van de woning.
Controleren van de WOZ-waarde
Weet u niet zeker of de WOZ-waarde juist is vastgesteld? Laat deze dan door ons controleren. De door ons ontwikkelde WOZ-Check laat u binnen enkele minuten weten of uw WOZ-waarde juist is vastgesteld.
Wilt u liever een taxateur laten beoordelen of de WOZ-waarde juist is? Dit is mogelijk via WOZ-Consultants.
En als de WOZ-waarde onjuist is vastgesteld?
Als de WOZ-waarde onjuist is vastgesteld kunt u binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet bezwaar indienen bij de gemeente of het samenwerkingsverband. Wij dienen graag voor u bezwaar in. Laat eenvoudig uw gegevens achter en wij gaan voor u aan de slag!
Na ontvangst van de machtiging, overeenkomst en kopie aanslagbiljet dienen wij het bezwaar tijdig in bij de gemeente. Later in het jaar sturen wij, indien nodig, een nadere motivatie naar de gemeente met een deskundigenrapport.
Het gehele proces is digitaal voor u in te zien! Zo kunt u de hele procedure volgen.