Woningen
Een woning wordt door de gemeente getaxeerd. De gemeente heeft geen tijd om alle woningen langs te gaan en te waarderen. Om die reden vindt er een modelmatige taxatie plaats. Dit houdt in dat de gemeente uw woning met een aantal verkochte woningen vergelijkt. Daarbij wordt, zoveel mogelijk, rekening gehouden met de onderlinge verschillen tussen uw woning en de woningen welke zijn verkocht.
De woningen waarmee vergeleken wordt zijn vaak niet identiek aan uw woning. Daarnaast worden niet altijd de juiste en beste verkoopcijfers gebruikt ter onderbouwing van uw WOZ-waarde. De WOZ-waarde kan daarom ook fout zijn.
Twijfelt u of uw WOZ-waarde juist is vastgesteld. Doe dan de Check!
Waardepeildatum
Bij de bepaling van de WOZ-waarde wordt gekeken naar wat uw woning waard was op 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ-waarde loopt dus altijd achter op de datum waarop u de beschikking ontvangt.
Gaat u verbouwen gedurende het jaar? Of worden er dingen aangepast aan uw woning, dan kan het zijn dat niet gekeken wordt hoe uw woning er uit zag op de waardepeildatum, maar dat er gekeken wordt naar 1 januari van het belastingjaar, dit wordt de situatiedatum genoemd.
Wat is de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde is de prijs die de meest biedende gegadigde bereid is te betalen voor de woning. De WOZ-waarde is dus de marktwaarde.
Afwerkingsniveau
In de waardering van uw woning dient ook rekening gehouden te worden met het afwerkingsniveau van de woning. Omdat de gemeente niet in alle gevallen binnen is geweest, kan het ook voorkomen dat het afwerkingsniveau van uw woning niet goed is ingeschat en om die reden de WOZ-waarde van uw woning te hoog of te laag is gewaardeerd.
Is uw woning verouderd, is er sprake van slecht onderhoud of andere waarde verminderende factoren, laat ons dit weten, wij kunnen hier rekening mee houden in de waardering.